Hem > V > Vad Anses Som Ofredande?

Vad anses som ofredande?

Den som fysiskt antastar någon annan eller utsätter någon annan för störande kontakter eller annat hänsynslöst agerande döms, om gärningen är ägnad att kränka den utsattes frid på ett kännbart sätt, för ofredande till böter eller fängelse i högst ett år.

Läs mer

Och därefter, vad anses som förolämpning?

För förolämpning döms den som riktar beskyllning, nedsättande uttalande eller förödmjukande beteende mot någon annan, om gärningen är ägnad att kränka den andres självkänsla eller värdighet. Det regleras i brottsbalken 5 kap. 3 §. En straffbar förolämpning kan uttryckas genom bland annat ord. Med hänsyn till detta, när är det en kränkning? För att kränkning ska anses uppstå krävs att det är en attack mot någons integritet. Det krävs vidare att personen i fråga på något sätt värnar sin integritet och inte själv "bjuder in" till kränkningen. Är den kränkte medvållande kan ersättningen antingen jämkas eller helt falla bort.

Och en annan fråga, vad menas med att förtala en person?

Förtal innebär att peka ut någon som brottslig, klandervärd i sitt levnadssätt eller på annat sätt lämna uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning. Det har ingen egentlig betydelse om uppgifterna är sanna eller inte. Är kränkning straffbart? Förolämpning – 5 kapitlet 3 § Brottsbalken

"Den som smädar annan genom kränkande tillmäle eller beskyllning eller genom annat skymfligt beteende mot honom, dömes, om gärningen ej är belagd med straff enligt 1 eller 2 §, för förolämpning till böter. Är brottet grovt, dömes till böter eller fängelse i högst sex månader."

Kan man bli anmäld för kränkning?

Den som har gjort sig skyldig till ett brott kan dömas till ett straff och/eller bli skyldig att betala skadestånd. Om du till exempel blivit kränkt, sexuellt ofredad, trakasserad eller utsatt för våld av en privatperson, kan du anmäla det till polisen. Är det olagligt att trakassera? Näthat är ingen juridisk term utan ett samlingsbegrepp och kan handla om olika typer av brott. Ibland kallas det internettrakasserier eller nätmobbning. Egentligen finns det inga särskilda lagar för hot och trakasserier på nätet. Samma regler gäller där som på skolgården eller på arbetsplatsen.

Folk frågar också vad räknas inte som kränkning?

I förarbetena anges också att den som kränker någon måste förstå att uppträdandet upplevs som kränkande. I många situationer är det uppenbart att ett beteende är kränkande, men om det inte är det måste barnet eller eleven klargöra för den som kränker att beteendet är ovälkommet. Vad är inte en kränkning?

Det finns ingen allmän definition av vad som är ett brott. Det beror på lagstiftningen i det land där brottet begås. Därför är det svårt att ge ett allmänt svar på frågan.

Hur mycket skadestånd för kränkning?

Det beror på olika faktorer, som hur allvarlig överträdelsen är och vad för slags skada den har orsakat. I allmänhet är dock skadeståndet mellan 5000 och 100 000 kronor.

By Sergius

Kan man Internetdela till en stationär dator? :: Hur tjock bänkskiva ska man ha?
Användbara länkar