Hem > V > Vad Är En Högupplöst Bild?

Vad är en högupplöst bild?

En bild är högupplöst om den innehåller tillräckligt många pixlar för att skrivas ut med 240 pixlar per tum i önskad storlek. Det motsvarar 100 pixlar per centimeter.

Läs mer

Får man skriva ut bilder från Google?

Det här är regeln. Sedan finns det så klart undantag. Det räcker alltså inte med att skriva "bild från Google" eller "bild från Pinterest" och länka tillbaka. Har du inte godkännande från fotografen att publicera bilden så bryter du mot upphovsrättslagen. Därmed, får man publicera bilder på människor utan deras samtycke? Nej, det finns inget absolut krav att man måste ha ett samtycke från de personer som exempelvis finns på ett foto innan det publiceras. Intresseavvägning är en annan rättslig grund som kan bli aktuell när man publicerar personuppgifter på sociala medier.

Får du lägga ut bilder på dina kompisar på din Facebooksida utan att fråga dem?

Utan att blinka snor med andra ord Facebook sina användares bilder och använder dem i alla möjliga sammanhang – utan att fråga först och utan att betala ett enda öre. Därmed, får jag visa andras bilder i en presentation inför publik utan att ha bett om lov? Om upphovspersonen är okänd

Det är inte tillåtet att använda bilder från internet i publika sammanhang om man inte har bett om lov eller köpt bilden från en bildbyrå.

Följaktligen, får man lägga ut bilder från pinterest?

Använda bilder på Pinterest

Med undantag för ovanliga fall är Pinterest inte upphovsrättsinnehavare av de bilder som användare lägger upp på webbplatsen. Vid behov bör du få tillstånd att använda en bild från dess upphovsman.
Och därefter, kan man använda andras bilder? För att få använda någon annans bild krävs som huvudregel ett samtycke från den som skapat bilden, det vill säga upphovsmannen. Vidare måste den så kallade ideella rätten respekteras, vilket exempelvis betyder att upphovsmannen ska anges.

Folk frågar också Är det olagligt att lägga upp bilder på andra?

Personen som tagit bilden har också upphovsrätten till denna och bestämmer hur den ska användas och får även publicera denna på sociala medier som huvudregel. Detta så länge inte bilden är av kränkande karaktär. Den som olovligen i hemlighet tar en bild av någon exempelvis inomhus kan dömas för kränkande fotografering. Får man skriva ut bilder från internet?

Det finns inget slutgiltigt svar på den här frågan eftersom det beror på den specifika bildens upphovsrättsliga status. Om en bild är upphovsrättsskyddad måste du få tillstånd från upphovsrättsinnehavaren innan du trycker den. Om bilden är offentligrättslig eller har en Creative Commons-licens som tillåter utskrift bör du kunna skriva ut den.

Man kan också fråga vad får man fotografera och publicera?

Det finns några saker att tänka på när du publicerar fotografier som du har tagit. För det första måste du se till att du har tillåtelse från personerna på fotot om de är igenkännbara. Om du inte har tillstånd kan du bli stämd för intrång i privatlivet. För det andra bör du vara medveten om upphovsrättslagarna. Om du tar ett foto av ett upphovsrättsskyddat verk kan du bli stämd för upphovsrättsintrång. Slutligen bör du vara medveten om lagar om förtal. Om du tar ett foto som får någon att se illa ut kan du bli stämd för förtal.

By Clarissa

Kan man ta bilder från Google? :: Varför kan jag inte skriva på mina vänners tidslinje?
Användbara länkar