Hem > V > Vad Leder Till Inflation?

Vad leder till inflation?

Inflation är ett mått på den allmänna prisökningen i samhället eller en ekonomi. När inflation råder ökar priserna på varor och tjänster, vilket leder till att köpkraften minskar. Ju högre inflation är desto mindre blir dina pengar värda.

Läs mer

Vad är Riksbankens inflationsmål och hur motiveras det?

Att Riksbanken valt att sätta inflationsmålet till just två procent beror på att man vill undvika negativ inflation, så kallad deflation, vilket precis som hög inflation är skadligt för ekonomin. Dessutom är två procent ett vanligt mål bland andra centralbanker internationellt vilket ökar trovärdigheten. Hur kan räntan vara negativ? Minusränta, eller negativ ränta, betyder att räntesatsen sätts under noll. När man har pengar i ett bankkonto är man van vid att få ränta på dessa. Ifall banken då erbjuder en negativ ränta kommer det istället att kosta pengar att ha pengarna placerade där, vilket är motsatsen till vad ränta normalt innebär.

Varför infördes minusränta?

Syftet med minusräntan är att stimulera ekonomin genom att få människor att köpa och investera mer. 2015 infördes för första gången negativ reporänta i Sverige. Företag har sedan dess periodvis haft negativ ränta på pengar de placerat på bankkonto. Kan reporäntan vara negativ? Att reporäntan är negativ betyder inte att det allmänna ränteläget i Sverige är negativt. Reporäntan är en mycket speciell kort ränta som direkt bara har betydelse för Riksbankens penningpolitiska motparter, framförallt af- färsbankerna.

Med hänsyn till detta, när ska man satsa på räntefonder?

Har man aktier i sin portfölj med relativt hög risk så kan det vara en god tanke att investera i räntefonder med låg risk för att gardera sig vid eventuella nedgångar. Därmed, vilken räntefond ska jag välja?

NamnUtv. 1 årUtv. 5 år
Allianz US High Yield AM USD13,90%12,67%
Threadneedle (Lux) US Hi Yld Bd AU13,49%22,28%
MS INVF Global High Yield Bond A12,80%21,82%
Allianz Global High Yield A USD12,66%20,80%

När är det bra med realräntefonder?

Är räntan mycket låg och avgifterna höga så kan pengarna tappa i värde. Addera dessutom inflationen och pengarna förlorar skrämmande snabbt i värde. Då är det alltså en realräntefond vi vänder oss till för att gardera våra pengar från inflationen. Vem har billigaste bolåneräntan?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga eftersom bolåneräntorna kan variera kraftigt beroende på ett antal faktorer, bland annat typen av lån, låntagarens kreditvärdighet, storleken på handpenningen och lånets längd. Vissa långivare kan dock erbjuda mer konkurrenskraftiga räntor än andra, så det är alltid värt att shoppa runt för att se vem som kan erbjuda det bästa erbjudandet. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att den lägsta bolåneräntan kanske inte alltid är det bästa alternativet, eftersom den kan komma med vissa villkor som inte är gynnsamma för låntagaren.

Och därefter, vad är en bra ränta på privatlån?

Den genomsnittliga räntan på privatlån är 9,41 %.

By Rayshell

Vad menas med flikar? :: Var är strömknappen på MacBook Air?
Användbara länkar