Hem > V > Vem Är Borgenär?

Vem är borgenär?

Borgensman och borgenär

Det är vanligt att man blandar ihop de begreppen. Den som tecknar borgen, det vill säga går i borgen för någon annan, kallas för borgensman. En borgensman förbinder sig att betala räntor och amorteringar på ett lån om inte låntagaren själv betalar. Den som lånar ut pengar kallas för borgenär.

Läs mer

Därmed, hur stora borgensåtaganden har du?

Ett borgensåtagande innebär att ett bolag eller en privatperson ("borgensmannen") åtar sig ekonomiskt ansvar för någon annans ("låntagaren") skuld. Exempelvis är det vanligt att en bank kräver att någon går i borgen när ett företag ansöker om ett lån eller kredit. Följaktligen, får gäldenär sälja sin skuld? Den som är skyldig att utföra prestationen kallas gäldenär. En fordran är ett krav men ses också som ett ekonomiskt tillgodohavande för borgenären. Borgenären kan överlåta sin fordran till någon annan, vilket kallas cession. Gäldenären får däremot inte överlåta sin skuld till någon annan utan borgenärens godkännande.

Vad menas med att en borgen är Accessorisk?

Som huvudregel gäller att Borgensmannen inte är skyldig att prestera annat, eller mer än det som åligger Gäldenären enligt huvudförbindelsen. Med detta menas att borgen är en "accessorisk" förpliktelse. Har Gäldenären amorterat på skulden minskar även Borgensmannens ansvar i motsvarande mån. Vad innebär det att gå i borgen för någon? Att gå i borgen för någon innebär att en (eller flera) personer går in tillsammans med låntagaren och delar ansvaret om att lånet kommer att betalas tillbaka. Borgensmannen fungerar alltså som en slags säkerhet för banken.

Vad krävs för att vara borgenär?

För att en bank ska bevilja att någon blir borgensman görs först en kreditprövning på den personen – så att banken är trygg med att borgensmannen har möjlighet att betala om inte låntagaren kan det. Ju bättre privatekonomi den tänkta borgensmannen har, desto troligare är det att banken godkänner hen som borgensman. Och därefter, kan man få lån med borgenär? Ett lån med borgen fungerar på så vis att en tredje person (utöver långivaren och låntagaren) går in som garant för att lånet betalas tillbaka om inte huvudlåntagaren gör det. Denna person kallas borgensman och fungerar som en säkerhet för lånet.

Finns Borgenslån?

När du som låntagare, på grund av betalningsanmärkningar eller låg kreditvärdighet, riskerar att få avslag hos en vanlig bank kan du ansöka om ett borgenslån. Det är ett typ av lån som beviljas mot borgen där en borgensman förbinder sig att betala skulden om låntagaren själv inte kan betala. Vad kallas risken för att gå i borgen för någon?

Riskerna med att hjälpa någon är många och beror på den specifika situationen. Några av riskerna är att personen inte dyker upp till sitt domstolsdatum, att personen riskerar att fly och försvinna med borgenssumman, att borgenssumman inte återbetalas om personen befinns skyldig och att personen begår ett nytt brott medan han eller hon är ute mot borgen.

Kan en gäldenär överlåta skuldebrevet?

Ja, gäldenären kan överlåta skuldebrevet till en annan part. Den nya parten är då ansvarig för att betala av på lånet i enlighet med villkoren i skuldebrevet.

By Salman

Vilken processor är snabbast? :: Vilka rättigheter och skyldigheter man har som hyrestagare och eller hyresvärd?
Användbara länkar