Hem > V > Vilka Rättigheter Och Skyldigheter Man Har Som Hyrestagare Och Eller Hyresvärd?

Vilka rättigheter och skyldigheter man har som hyrestagare och eller hyresvärd?

Du ska vara aktsam och se till att lägenheten är ren och fin samt fri från skadedjur. Skulle en skada uppstå på grund av att du är oaktsam ska du som hyresgäst ersätta hyresvärden för skadan. Du är anmälningsskyldig av alla skador som uppkommer i din lägenhet och måste anmäla dessa till din hyresvärd.

Läs mer

Därefter, måste hyresvärd ha huvudnyckel?

Nej, värden får inte gå in i lägenhet utan tillstånd. Om värden behöver komma in i din bostad för att "utöva nödvändig tillsyn" eller annat så måste hen ha ditt tillstånd. Utan ditt tillstånd räknas det som en brottslig handling. Värden måste ha ett klart tillstånd för att gå in i din lägenhet med huvudnyckel. På motsvarande sätt, vad är hyresvärdens ansvar? Hyresvärdens skyldigheter

Hyresvärden ansvarar för att lägenheten fortsätter att vara i sådant skick under hyrestiden, om man inte har avtalat om något annat. Hyresvärden är vidare skyldig att med jämna mellanrum utföra sedvanliga reparationer på lägenheten.

Med tanke på detta, vilket ansvar har hyresgästen?

Hyresgästen är skyldig att ersätta skador på den egna lägenheten och på gemensamma utrymmen. I vad mån ansvaret även omfattar andra delar på är inte klart. Ett ansvar för sådana skador kan dock förekomma. Hyresgästen har en skyldighet att underrätta hyresvärden om skada uppstår. Följaktligen, när är en hyresgäst ansvarig för skada orsakad av brand? Vid olyckshändelse eller liknande kan man alltså inte hålla hyresgästen ansvarig för skadan. Dock vad gäller brandskada som vållats av annan är hyresgästen som utgångspunkt ansvarig endast om hyresgästen brustit i normal omsorg och tillsyn. Hyresgästen är ansvarig om skadan uppkommer genom vållande eller vårdslöshet.

Folk frågar också vad gäller när man flyttar från hyresrätt?

Till att börja med finns hyreslagen. Den säger att hyreslägenheter har en uppsägningstid på tre månader. Detta betyder att du måste säga upp lägenheten minst tre månader innan du tänker flytta. Du kan naturligtvis flytta ut tidigare än så, men du måste ändå betala hyran i tre månader efter uppsägning. Därefter, får hyresvärd ha huvudnyckel? En hyresvärd har inte någon lagstadgad rätt att inneha nycklar till lägenheten som hyrs ut. Hyresgästen och hyresvärden kan dock självklart komma överens om hyresvärden ska ha tillgång till reservnycklar.

Och därefter, när kan man kräva omtapetsering?

Omtapetsering ska enligt hyreslagen ske med skäliga mellanrum. De allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo rekommenderar en avskrivningstid på 13 år för tapeter men det är ingen som tvingas att tapetsera om. Varje hyresvärd kan själv bestämma vad som krävs för att få omtapetserat. Får hyresvärd gå in utan tillåtelse?

En hyresvärd kan gå in utan tillstånd under vissa omständigheter, t.ex. om det finns en nödsituation eller om hyresgästen har övergivit fastigheten. I de flesta fall måste hyresvärden dock meddela hyresgästen innan han eller hon går in i lägenheten.

Vad menas med hyresvärden?

En hyresvärd är en person som äger eller förvaltar en fastighet som leasas eller hyrs ut till en annan person.

By Velick Roebuck

Vem är borgenär? :: Vem styr svenska Facebook?
Användbara länkar