Hem > V > Vad Kan Du Göra Om Du Tycker Att Dina Rättigheter Har Kränkts?

Vad kan du göra om du tycker att dina rättigheter har kränkts?

Om du anser att dina mänskliga rättigheter kränkts

  • Myndighetsbeslut kan i regel överklagas.
  • Brottsliga gärningar kan tas till domstol av åklagare. Om åklagaren väljer att inte väcka åtal, har du i vissa fall möjlighet att göra det själv.
  • Ytterst kan du väcka en skadeståndstalan mot staten.

Läs mer

Dessutom, hur många länder följer de mänskliga rättigheterna?

UDHR är en deklaration som antagits av generalförsamlingen och kräver därmed ingen ratificering. ICCPR har ratificerats av 147 länder och ICESCER av 145 länder. Hur många FN konventioner finns det? Den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna är inte juridiskt bindande för de stater som skrivit under den, men det innebär ett moraliskt åtagande för staterna. Det har utifrån den allmänna förklaringen formulerats 25 juridiskt bindande konventioner, vilka har antagits av FN:s generalförsamling.

Vilka är de viktigaste mänskliga rättigheterna?

Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet. Ingen får hållas i slaveri eller träldom; slaveri och slavhandel i alla dess former skall vara förbjudna. Ingen får utsättas för tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning. När kan man vända sig till Europadomstolen? Vad gör Europadomstolen? Den som anser att staten kränkt hens rättigheter enligt Europakonventionen ska i första hand vända sig till en svensk domstol eller myndighet. När ett mål har prövats ända till den högsta instansen i Sverige kan den som klagar gå vidare till Europadomstolen.

Kan man åberopa mänskliga rättigheter i domstol?

Kommissionen kan dra ett EU-land inför domstol om det har kränkt grundläggande rättigheter i sin tillämpning av EU-rätten. Det går däremot inte om det bara gäller tillämpning av nationell lagstiftning. Hur många länder bryter mot mänskliga rättigheter? Det visar en ny rapport av Amnesty. Amnesty har dokumenterat grova brott mot de mänskliga rättigheterna i 159 länder år 2017.

Var i världen kränks mänskliga rättigheter?

Bland de tio sämst rankade i världsfackets så kallade rättighetsindex finns Kina, Guatemala och Förenade Arabemiraten – länder som är kända för omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter och bristande demokrati. Högt på listan finns också Thailand, Turkiet, Indien och Kambodja. Vilka länder har inte skrivit på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter?

FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna antogs av generalförsamlingen den 10 december 1948. I juni 2017 hade följande länder inte undertecknat deklarationen:
Afghanistan
Bahamas
Barbados
Bhutan
Burma (Myanmar)
Kambodja
Kuba
Egypten
Ghana
Guinea
Irak
Israel
Kazakstan
Laos
Liberia
Libyen
Malaysia
Marshallöarna
Nauru
Nordkorea
Oman
Pakistan
Qatar
Ryssland
Saudiarabien
Somalia
Sydsudan
Sudan
Syrien
Tadzjikistan
Turkmenistan
Tuvalu
Förenade Arabemiraten
Uzbekistan
Jemen
Zimbabwe

Vilka konventioner finns det?

Det finns flera konventioner som vanligtvis följs när man skriver kod. Dessa konventioner bidrar till att göra koden mer lättläst och konsekvent, vilket kan göra den lättare att arbeta med både för den ursprungliga författaren och för andra utvecklare som kan behöva läsa och/eller ändra koden vid ett senare tillfälle.
En vanlig konvention är användningen av indragning för att indikera nesting. I många programmeringsspråk är t.ex. kod inom ett block (t.ex. en uppsättning parenteser) indragen i förhållande till den omgivande koden. Detta hjälper till att visuellt skilja koden inom blocket från koden utanför det.
En annan vanlig konvention är användningen av kommentarer. Kommentarer används vanligtvis för att beskriva vad en del av koden gör, eller för att ge ytterligare information om ett visst avsnitt av koden. I vissa fall kan kommentarer också användas för att tillfälligt stänga av ett kodavsnitt (t.ex. genom att använda ett kommentartecken för att kommentera ut en kodrad).
Det finns många andra konventioner som följs när man skriver kod, och olika språk kan ha olika konventioner. Vissa konventioner är viktigare än andra, och det är mer sannolikt att vissa följs strikt, medan andra kan vara mer flexibla. Det är i allmänhet bäst att konsultera en stilguide för det språk du använder för att se vilka konventioner som vanligtvis följs.

By Choo Dottin

Får man säga araber? :: Hur många ben har en fullvuxen krabba?
Användbara länkar