Hem > V > Vad Tycker Getter Om Att Äta?

Vad tycker getter om att äta?

Vad äter getter? De är först och främst buskätare, men tycker även om örter och gräs. På vintern vill de äta hö, ungefär 2 kg per vuxen get och dag, men torkat sly som du skördat under sommaren eller färskt gran- och tallris är också uppskattat.

Läs mer

Man kan också fråga vilka träd kan getter äta?

Ett bra bete för getter ska vara buskrikt. Rönn, asp, sälg och vide är favoriterna, men även andra buskar och träd går bra. Vad behöver getter för näring? Getter är främst buskätare och när de själva få välja äter de från huvudhöjd och uppåt. Man behöver se till att man tillgodoser deras protein-, energi och fiberbehov samt mineraler och vitaminer. Om geten själv får välja så blir det en rik blandning av knoppar, frukt, bark, löv, örter, blommor, och andra väster.

Vad är en getabock?

Idag brukar den definieras som en underart till vildget, men flera auktoriteter definierar den fortfarande som art. Handjuret kallas bock (eller något ålderdomligt getabock), hondjuret get och avkomman killing. Vad är farligt för getter att äta? Främst är det de omogna ekollonen som är giftiga. Dessa kan djuren även bli beroende av. Oftast är det inget stort problem om det finns några oätliga växter på betet. Finns det gott om bete undviker djuren i regel att äta av dem då de många gånger smakar sämre.

Därmed, hur stängslar man in getter?

För fårraser rekommenderar vi generellt ett stängsel som är minst 90 cm högt. För getter så rekommenderar vi ett stängsel på minst 120 cm. Väljer du att använda elstängseltråd så påverkas antalet av storleken på den fårras som ska stängslas in. En mindre ras behöver fler trådrader än en större ras. Hur mycket kostar det att ha getter? Inköp 1000-1500 kr/get. Ca 2 kg hö/get, mina brukar äta hö oktober-maj ungefär. Kostnaden beror på om du har eget hö eller köper.

Med hänsyn till detta, kan man äta en get?

- Getkött är ett särskilt härligt kött för det har en sån fantastisk egensmak, säger stjärnkocken Titti Qvarnström som serverar get på sin krog i Malmö. Det har en fyllig, nötig smak. Mer likt nötkött än lamm. Geten är en viktig del av Sveriges historia. Följaktligen, kan geten ge?

Ja, geten kan ge. Den kan ge mjölk, ost och yoghurt.

Följaktligen, får som betar sly?

Om fåren betar på buskar beror det sannolikt på att det finns gräs i närheten. Får är växtätare och äter gräs, blad och annan växtlighet. Om det inte finns något gräs i närheten kan fåren beta på buskarna.

By Gerfen Reopell

Hur kan jag se vad mina vänner gillar på Facebook? :: Vad är dubbel artikulation?
Användbara länkar