Hem > K > Kan Man Äta Getkött?

Kan man äta getkött?

- Getkött är ett särskilt härligt kött för det har en sån fantastisk egensmak, säger stjärnkocken Titti Qvarnström som serverar get på sin krog i Malmö. Det har en fyllig, nötig smak. Mer likt nötkött än lamm. Geten är en viktig del av Sveriges historia.

Läs mer

Hur länge kan man mjölka en get?

Geten går dräktig i 5 månader. Getter kan bli mycket gamla. Engla Persson, som var ägare till den så kallade Engla-stammen, hade en bock som blev 27 år gammal. Det är inte ovanligt att mjölkgetter blir över 20 år gamla. Hur ofta mjölkar man får? I maj när gräset är tillräckligt grönt är det dags för det stora kosläppet. Då fylls gården av besökare som vill se de ystra korna springa ut. Hela sommaren går de ute och mumsar gräs, men kommer så klart in för att mjölkas två till tre gånger per dag.

Med tanke på detta, hur mycket mjölk från en ko?

En vuxen ko som kalvat flera gånger kan under de första månaderna efter kalvning ge ca 25 liter per gång om den mjölkas med tolv timmars intervall, enstaka kor kan mjölka mer och vissa kommer inte nånsin upp i den nivån. Många gårdar mjölkar korna flera gånger per dygn. Är kashmir varmare än ull? Som ett resultat kan produkter gjorda av kashmir vara upp till 8 gånger varmare än produkter gjorda av fårtyper av ull. Dessutom är dess fiber supermjuk vid beröring och därför otroligt bekväm. Så även om merinoull är mycket mer hållbart och elastiskt, går det inte att jämföra med mjukheten och lättvikts kashmir.

Hur mycket kostar kashmir?

Kashmir råvaran kostar ca $ 100 per kilo. Sedan ska det spinnas, vävas och färgas, vilket är en kostsam process. Om du blir erbjuden en ny pashmina sjal till 300 kr kan du vara säker på att den är oäkta. Den är inte nödvändigtvis dålig, men den maskeras som något den inte är. Följaktligen, hur ska man tvätta kashmir? Handtvätt i kallt vatten är det allra bästa, tillsammans med ett milt rengöringsmedel som är anpassat för ull och/eller kashmir. Använd aldrig bleknings- eller sköljmedel. Låt plagget plantorka på en handduk efter tvätt och sträck ut plagget till dess ursprungliga form då det kan ha dragit ihop sig under tvätten.

Är kashmir hållbart?

Kläder gjorda i ett exklusivt och mjukt kashmir kan definitivt hålla år efter år, bara du sköter om dem på rätt sätt. Kashmirplagg är därför väl värda att investera i, så om du ska köpa något nytt är det här riktigt bra att satsa på. Man kan också fråga Är kashmir varmt?

Det finns några faktorer att ta hänsyn till när man svarar på den här frågan. Den första är kashmirens vikt. Lättare kashmir kommer inte att vara lika varm som en tyngre vikt. Den andra faktorn är vävningen av kashmiren. En tätare väv ger mer värme än en lös väv. Den sista faktorn att ta hänsyn till är kvaliteten på kashmiren. Kashmir av högre kvalitet är varmare än kashmir av lägre kvalitet.

Kan man ha kashmir på sommaren?

Ja, du kan ha kashmir på sommaren. Kashmir är en naturfiber som är lätt och andningsbar, vilket gör den till ett utmärkt val för sommarkläder. Kashmir är dock också ett känsligt tyg, så det är viktigt att vara försiktig när du bär det. Om du undviker kontakt med starka kemikalier och solljus kan du se till att din kashmir håller sig fin.

By Phares Coetzee

Vad är kranskärlen? :: Vad kommer ordet ifrån?
Användbara länkar