Vilka av följande rättigheter kan inskränkas med hjälp av ett enkelt riksdagsbeslut?
Ex: åsiktsfrihet, skydd mot åsiktsregistrering, skydd mott tortyr och kroppsstraff. Övriga fri och rättigheter – Kan inskränkas genom riksdagsbeslut. Ex demonstrationsfrihet, mötesfrihet yttrandefrihet. Dock endast speciella skäl för att inskränka dessa rättigheter.
Vilka är Sveriges grundlagar och vad bestämmer dem?
Sveriges författning består av fyra grundlagar: regeringsformen • tryckfrihetsförordningen • yttrandefrihetsgrundlagen • successionsordningen. Grundlagarna räknas till den högsta nivån av lagar och inga andra lagar får motsäga dem. Grund lagarna ska skydda demokratin och är därför svå rare att ändra än andra lagar. Hur ofta ändras grundlagar? Grundlagarna får inte ändras hur som helst. För att ändra en grundlag krävs normalt att riksdagen fattar samma beslut två gånger. Dessutom måste det hållas ett allmänt val mellan de båda besluten.
Och därefter, vilken är sveriges äldsta grundlag?
Magnus Erikssons landslag betraktas som Sveriges första grundlag. Vad står det i successionsordningen? Den antogs av 1810 års riksdag och utfärdades som gällande den 26 september samma år. Lagen reglerar tronföljden till den svenska tronen, det vill säga vem som får bli kung eller regerande drottning i riket. Med antagandet av successionsordningen blev huset Bernadotte berättigat att bestiga Sveriges tron.
Därmed, vilka är våra fyra grundlagar?
Sverige har fyra grundlagar: regeringsformen, successionsordningen, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Vad är ett annat ord för grundlag? En grundlag, konstitution eller statsförfattning, är en lagsamling som utgör de grundläggande formella normerna i en stat, beslutade av den eller de som innehar den politiska makten.
Vilken av de fyra grundlagarna är viktigast för att se hur Sverige skall styras?
Hur Sverige ska styras framgår av regeringsformen, som är en av Sveriges fyra grundlagar. De övriga är tryckfrihetsförordningen, yttrandefrihetsgrundlagen och successionsordningen. Grundlagarna är svårare att ändra än andra lagar. De kan bara ändras eller upphävas genom att riksdagen fattar två likalydande beslut. Med detta i åtanke, vad innebär det att sverige har yttrandefrihet?
Den svenska grundlagen från 1974 garanterar yttrandefriheten i Sverige. Denna grundlagsfästa rättighet har preciserats i yttrandefrihetslagen från 1991. Enligt dessa lagar har alla i Sverige rätt att fritt uttrycka sina åsikter i tal, skrift, bild och på andra sätt. Yttrandefriheten omfattar också rätten att fritt ta emot och sprida information.
Det finns dock vissa begränsningar av yttrandefriheten i Sverige. Dessa begränsningar finns för att skydda mot hatretorik och andra former av yttrande som kan leda till diskriminering eller våld. Det är till exempel olagligt att göra offentliga uttalanden som hotar med eller uppmanar till våld mot en person eller grupp på grund av ras, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Det är också olagligt att göra uttalanden som förnekar förekomsten av folkmord eller andra brott mot mänskligheten.
På motsvarande sätt, vad bestäms i riksdagsordningen?
Den parlamentariska ordningen är en uppsättning regler och förfaranden som bestämmer hur parlamentets arbete bedrivs. Den omfattar allt från hur debatter genomförs och hur omröstningar genomförs till klädkod för parlamentariker och protokoll för gäster.
Similar articles
- Vilka av följande 8 regler kan du finna i tryckfrihetsförordningen?
- Vilka rättigheter och skyldigheter har du som konsument enligt lagstiftning?
- Vilka rättigheter har teckenspråk?
- Vilka rättigheter och skyldigheter man har som hyrestagare och eller hyresvärd?
- Vilka rättigheter har vi idag tack vare den utveckling som skett?
- Hur söker man med hjälp av en bild?
- Vad kan du göra om du tycker att dina rättigheter har kränkts?
- Hur gör man ett enkelt citattecken?
- Vad är ett enkelt radavstånd?