Hem > V > Vilka Rättigheter Har Teckenspråk?

Vilka rättigheter har teckenspråk?

I språklagen står det att samhället ska ”skydda och främja det svenska teckenspråket” och att ”den som är döv eller hörselskadad och den som av andra skäl har behov av teckenspråk ges möjlighet att lära sig, utveckla och använda det svenska teckenspråket”.

Läs mer

Dessutom, finns det olika språk på teckenspråk?

Nej. Många tror att teckenspråket är internationellt och blir förvånade när det inte är det. Varje land har sitt eget teckenspråk, som har utvecklats på samma sätt som det talade språket. Det finns till och med dialektala skillnader inom länderna. Därmed, varför använder man teckenspråk? Svenska som ett andraspråk. Hörande lär sig läsa och skriva med hjälp av att ljuda. En teckenspråkig elev lär sig skriven svenska som ett andraspråk. Därför är en god språkutveckling på teckenspråk en nödvändighet för att kunna lära sig läsa och skriva på svenska.

Var kommer teckenspråk ifrån?

När skolor för döva inrättades under 1800-talet ledde det till att döva barn från olika delar av landet träffades och på så sätt utvecklade ett gemensamt språk. Det är en myt att teckenspråket skapades av lärarna på dövskolorna. I själva verket använde lärarna sig ofta av det språk som barnen redan hade. Därmed, varför finns det teckenspråk? Många personer med hörselnedsättning har också stor nytta av att kunna svenskt teckenspråk i olika sammanhang. Att lära sig att använda tolk gör att tillgängligheten och delaktigheten ökar för den som inte hör i alla sammanhang.

Och en annan fråga, Är teckenspråk ett kroppsspråk?

Teckenspråk bygger huvudsakligen på arm- och handrörelser samt huvud- och ansiktsrörelser. Dessa rörelser har fått en symbolisk mening precis som det talade språket. När man talar teckenspråk använder man kroppen. Alltså är teckenspråk ett kroppsspråk. Med hänsyn till detta, hur många talar teckenspråk i norden? Det finns inga säkra uppgifter på hur många som talar svenskt teckenspråk, men det finns uppskattningar. Enligt lingvisten Mikael Parkvall finns det omkring 13 000 modersmålstalare av svenskt teckenspråk. Av dessa är omkring 8 000 födda döva eller har förlorat hörseln i tidig ålder.

Med detta i åtanke, hur många talar teckenspråk i sverige?

I boken redovisas det att antalet modersmålstalare i svenskt teckenspråk är cirka 13 000, varav 8 000 är döva och 5 000 är barn till döva. Till det tillkommer andraspråksinlärare, som exempelvis hörande föräldrar till döva barn, och yrkesmänniskor, till exempel tolkar och lärare. Vilka länder har teckenspråk?

De flesta länder i världen har teckenspråk. Teckenspråk finns i alla kontinenter och i många olika länder. I Europa finns det teckenspråk i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Österrike, Schweiz, Storbritannien, Irland, Frankrike, Spanien, Portugal, Italien, Kroatien, Slovenien, Ungern, Polen, Tjeckien, Slovakien, Rumänien, Bulgarien, Grekland, Turkiet, Ryssland och i många andra länder. I Afrika finns det teckenspråk i Algeriet, Egypten, Marocko, Tunisien, Libyen, Sudan, South Sudan, Eritrea, Djibouti, Somalia, Kenya, Tanzania, Uganda, Rwanda, Burundi, Kongo-Kinshasa, Kongo-Brazzaville, Gabon, Senegal, Gambia, Guinea, Guinea-Bissau, Sierra Leone, Liberia, Ivory Coast, Ghana, Togo, Benin, Niger, Nigeria, Burkina Faso, Mali, Mauritania, Cape Verde, Gambia, Guinea-Bissau, Senegal och i många andra länder. I Sydamerika finns det teckenspråk i Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay, Venezuela och i många andra länder. I Nordamerika finns det teckenspråk i Kanada och USA. I Centralamerika finns det teckenspråk i Costa Rica, Guatemala,

Hur många i världen talar teckenspråk?

Det är svårt att säga exakt hur många som talar teckenspråk i världen. Enligt ett estimat från National Technical Institute for the Deaf (NTID) i USA finns det mellan 70 och 80 miljoner teckenspråkstalande personer i världen. Andra källor uppskattar att det finns upp till 250 miljoner teckenspråkstalande personer i världen.

By Carmelina Berring

Kan man ångra ett köp? :: Hur säkert är Wi-Fi?
Användbara länkar