Hem > V > Vilka Av Följande 8 Regler Kan Du Finna I Tryckfrihetsförordningen?

Vilka av följande 8 regler kan du finna i tryckfrihetsförordningen?

Innehåll:

  • 1 kap. Tryckfriheten.
  • 2 kap. Allmänna handlingars offentlighet.
  • 3 kap. Rätten till anonymitet.
  • 4 kap. Rätten att trycka skrifter.
  • 5 kap. Rätten att ge ut periodiska skrifter.
  • 6 kap. Rätten att sprida tryckta skrifter.
  • 7 kap. Tryckfrihetsbrott, meddelarbrott och anskaffarbrott.
  • 8 kap. Ansvar för tryckfrihetsbrott.

Läs mer

Med tanke på detta, vem har begärt ut handlingar?

Detta är en allmän handling

En handling är allmän om den förvaras hos en myndighet, till exempel en domstol, och är inkommen till eller upprättad av myndigheten. Det innebär att alla handlingar som lämnas in till en domstol i ett pågående mål eller ärende blir allmänna och kan begäras ut av vem som helst.
Under vilka förutsättningar behöver inte ett mail till en tjänsteman vid en myndighet lämnas ut? En förutsättning för att en offentlig funktionär ska vara skyldig att iakt- ta sekretess är att han eller hon har fått kännedom om uppgifterna i sitt arbete, uppdrag etc. Vad offentliga funktionärer har fått reda på från annat håll omfattas alltså inte av någon sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Får en myndighet efterforska identiteten på sökanden och dennes syfte med begäran?

14 § tredje stycket TF får myndigheten nämligen efterforska vem den sökande är och vilket syfte han eller hon har med sin begäran bara i den utsträckning det behövs för att myndigheten ska kunna pröva om det finns något hinder mot att handlingen lämnas ut, t. ex. i form av sekretess (se a.a.). uppgifter). Vilka myndigheter omfattas av arkivlagen? Arkivlagen gäller arkiven hos myndigheterna - både statliga och kommunala sådana - samt hos vissa organ med myndighetsfunktioner. De grundläggande reglerna är gemensamma för alla dessa myndigheter och organ. Vissa bestämmelser gäller specifikt för de statliga myndigheterna och några specifikt för de kommunala.

Vilka är grundkraven för att en handling ska vara allmän?

Tre kriterier ska vara uppfyllda för att det ska röra sig om en allmän handling: Det ska röra sig om en handling enligt tryckfrihetsförordningen (TF 2:3) Handlingen ska förvaras hos myndigheten. Handlingen ska vara antingen inkommen eller upprättad hos myndigheten (TF 2:6 och TF 2:7) Därefter, när anses handling inkommen? En handling anses komma in till en myndighet den dag då handlingen, eller en avi om en betald postförsändelse som innehåller handlingen, anländer till myndigheten eller kommer en behörig tjänsteman till handa (10 § första stycket FL).

Följaktligen, vad räknas som en handling?

En handling är ett fysiskt medium som innehåller information av något slag. Handlingar är framställning i skrift eller bild (2 kap. 3 § TF). Även upptagningar är en form av handling. Hur aktualiseras ärenden inom socialtjänsten?

Inom socialtjänsten uppdateras ärendena vanligtvis av den handläggare som är tilldelad individen eller familjen. Handläggaren träffar individen eller familjen regelbundet, vanligtvis en gång i månaden, och dokumenterar alla förändringar i ärendet. Dessa förändringar kan omfatta ny information om individen eller familjen, ändringar i adress- eller kontaktuppgifter eller förändringar i familjens omständigheter.

Vad är ett gynnande förvaltningsbeslut?

Ett gynnsamt förvaltningsbeslut är ett beslut av ett förvaltningsorgan eller en förvaltningsdomstol som är gynnsamt för den person eller part som har väckt talan. Det kan handla om ett beslut att bevilja ett tillstånd eller en licens eller att upphäva ett beslut från en lägre instans.

By Ellene Potters

Hur lång tid tar det att få ut en allmän handling? :: Är e-post en offentlig handling?
Användbara länkar