Hem > r > Är E-Post En Offentlig Handling?

Är e-post en offentlig handling?

När du tar emot eller sänder e-post måste du utan dröjsmål avgöra om meddelandet är allmän handling enligt offentlighetsprincipen. Om du bedömer att det är en allmän och offentlig handling ska en kopia omgående vidarebefordras till registrator i den myndighet du tillhör.

Läs mer

Med detta i åtanke, vad är en e-post logg?

De flesta e-postsystem har en logg som registrerar varje gång ett e-postmeddelande inkommer, eller skickas till/från myndighetens e-postkonton. Finns en sådan logg, begär ut den! Där framgår avsändare, mottagare, tidpunkt, och dessutom ämnesrad. Med hänsyn till detta, vilka mail ska diarieföras? Intern e-post som är en allmän handling:

E-postmeddelanden som tillhör ett avslutat ärende och som innehåller uppgifter av betydelse för beslut som fattats i ärendet. Sådan e-post ska också diarieföras tillsammans med övriga handlingar i ärendet.

Hur begära ut mail från kommun?

Hur man begär ut allmänna handlingar

Begäran om utlämnande av allmänna handlingar görs hos myndigheten som förvarar handlingen. Utlämnandet ska ske så fort som möjligt (2 kap. 18 § och 2 kap. 15 § TF).
På motsvarande sätt, Är kommunens mail offentlig handling? När du skriver till kommunen är det viktigt att veta att ditt mail eller brev blir allmän offentlig handling om det inte finns någon tillämplig bestämmelse i Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), som gör att det råder sekretess för uppgifterna i brevet.

När är det en allmän handling?

Det här är en allmän handling

En allmän handling kan vara en text, en bild, en ljudinspelning eller en film. En allmän handling ska ha kommit in till myndigheten eller ha skapats där. Handlingen ska vara förvarad hos myndigheten.
Följaktligen, vad är skyndsam handläggning? Krav på skyndsam handläggning!

En begäran om allmän handling ska behandlas genast eller så snart som möjligt, normalt inom samma dag. Det innebär att alla organisatoriska enheter på universitetet måste vara bemannade under kontorstid så att en begäran kan hanteras skyndsamt.

Hur länge måste man spara mail?

Det finns ingen generell regel för hur länge mejl ska sparas. Det beror på vilken information mejlen innehåller. Utgångspunkten är att allmänna handlingar ska sparas men myndigheten får gallra, dvs. slänga/radera handlingar, om det finns en gallringsregel som tillåter detta. Följaktligen, vad är offentlighetsprincipen för något?

Principen om öppenhet är övertygelsen att information bör vara fritt tillgänglig för så många som möjligt. Principen används ofta i samband med programvara med öppen källkod, dvs. programvara som är fritt tillgänglig, kan användas, ändras och delas av vem som helst. Principen om öppenhet sträcker sig också till andra områden, t.ex. öppna data, öppen utbildning och öppen förvaltning.

Och därefter, när ska en myndighet svara på mail?

Det finns inget slutgiltigt svar på den här frågan, eftersom det beror på den enskilda organisationens interna riktlinjer och förfaranden. Som en allmän riktlinje är det dock generellt sett bästa praxis för en myndighet att svara på e-postmeddelanden inom en rimlig tidsram, helst inom en till två arbetsdagar. Detta säkerställer att förfrågningar behandlas i tid och bidrar till att upprätthålla goda kommunikationskanaler mellan organisationen och allmänheten.

By Virge

Vilka av följande 8 regler kan du finna i tryckfrihetsförordningen? :: När ska man ha stor bokstav?
Användbara länkar