Hem > V > Vilka Upplysningsfilosofer Påverkade Franska Revolutionen?

Vilka Upplysningsfilosofer påverkade franska revolutionen?

Till upplysningsfilosoferna hör exempelvis Montesquieu, Diderot, La Mettrie, François-Vincent Toussaint, Buffon, Rousseau (även om han delvis förespråkade ting som skiljer sig från upplysningens huvudfåra) och Voltaire.

Läs mer

Hur påverkade Voltaire samhället?

Alla upplysningsfilosofer ville inte ha demokrati

Andra upplysningsmän, som Voltaire (1694-1778), var varken särskilt intresserade av att det rådde maktbalans eller av att staten var representativ för folket. Vidgat folkstyre var snarast skadligt ansåg han, eftersom folket var oupplyst.
Hur är Candide typisk för Voltaires sätt att skriva? I början är Candide ung och naiv, han tror därför blint på Pangloss. Under bokens förlopp börjar Candide att alltmer ifrågasätta Pangloss teorier. Han har genom sina erfarenheter blivit en förnuftig människa. Med detta menar Voltaire att man endast genom hårt arbete kan uppnå framgång.

Vad var Upplysningsideerna?

Upplysningens viktigaste idé var tron på människans förnuft. "Alla människor är kapabla att tänka själva", menade man. Därför ska man inte okritiskt tro på sådant som makthavare och andra auktoriteter hävdar. Man behöver inte ens tro på det som olika kyrkor lär ut och det som prästerna predikar. Vilka var de viktigaste idéerna under upplysningstiden Vad var nytt jämfört med tidigare tankesätt? Vad var nytt jämfört med tidigare? De viktigaste idéerna under upplysningen var att världen kunde förklaras med vetenskap och inte bara religion. Det visade sig att kyrkan hade fel när den påstod att solen och alla planeter cirklade kring jorden.

Folk frågar också finns det spår av upplysningen i dagens samhälle?

Men tendensen är tydlig. Upplysningen har blivit en dominerande överideologi. Vägen hit har varit lång och brokig – pådriven av urbanisering, industrialisering och en kraftig utbildningsexpansion. Utbildning formar och styr inriktningen på människors tänkande i minst lika hög grad som den stärker själva tankeförmågan. Därefter, vad menas med naturrätten? Naturrätten var av betydelse i svensk rätt framför allt på 1700-talet, sedermera för internationell rätt rörande överstatliga rättsprinciper om till exempel tankefrihet, individens frihet och fri rörlighet. Termen används också om motsvarande inriktning inom rättsvetenskapen.

På vilket sätt skiljer sig Hobbes och Lockes tankar åt i synen på samhällskontrakt och Naturrätt?

Det som är rätt är det som härskaren bestämmer alltså finns det inte alls en naturrätt i Hobbes ögon och att det är fel att göra uppror mot härskaren även om hen missköter sig då det skulle bara bli kaos utan en härskare. Locke säger däremot att det finns en naturrätt. Med detta i åtanke, vad menas med okunnighetens slöja?

Okunnighetens slöja är ett tankeexperiment som filosofen John Rawls föreslog för att fundera på vad som skulle vara det mest rättvisa samhället. Tanken är att du ska föreställa dig själv i en situation där du inte vet någonting om dig själv - din ålder, ras, kön, sociala klass osv. - och sedan måste du fatta beslut om vilken typ av samhälle du skulle vilja leva i. Förhoppningen är att du, utan att veta något om dig själv, ska fatta beslut som är bra för alla, inte bara för dig själv.

Vad skrev författarna om under upplysningen?

Upplysningen var en tidsperiod då filosofer skrev om en mängd olika ämnen, bland annat förnuft, vetenskap, framsteg, frihet och tolerans. Några av de mest kända upplysningsfilosoferna var Voltaire, Jean-Jacques Rousseau och Immanuel Kant.

By Phillip Rambin

Vilken skärm till Mac? :: Vilket betalningssätt är bäst?
Användbara länkar