Hem > H > Hur Många Andranamn Kan Man Ha?

Hur många andranamn kan man ha?

Varje barn har enligt FN:s barnkonvention rätt till ett eget namn. Varje barn som föds i Sverige ska enligt svensk lag ha minst ett förnamn och ett efternamn. Det finns inga föreskrifter om hur många förnamn man får ha, men efternamnen får vara högst två.

Läs mer

Följaktligen, kan man ha som andranamn?

Förnamn – alla barn måste ha minst ett förnamn. Man kan dock ha många förnamn, men endast ett tilltalsnamn. Många gånger kallas det andra eller tredje förnamnet för mellannamn, men i själva verket är de alla förnamn. Mellannamn – enligt den nya namnlagen kan man inte längre ha mellannamn. Och en annan fråga, kan man ha två tilltalsnamn? Vad är tilltalsnamn? Över 80 procent av alla personer har mer än ett förnamn. Tilltalsnamnet är det eller de förnamn som man kallas för. Man kan högst ha två förnamn som tilltalsnamn.

Med tanke på detta, Är mellannamn ett förnamn?

Ett mellannamn är inte ett förnamn

Mellannamn är alltså inte det eller de förnamn som inte är ditt tilltalsnamn. Tilltalsnamn är det förnamn som du vill bli kallad för.
Dessutom, hur skriver man mellannamn? Mellannamn och efternamn skrivs i den moderna svenska folkbokföringen inte ihop med bindestreck, men vissa som bär ett mellannamn väljer själva att skriva ihop namnen. Ibland blir deras namn stavade med bindestreck av omgivningen.

Hur väljer man andranamn?

Välj ett namn som harmoniserar med efternamnet som barnet kommer att bära. Ett längre förnamn harmoniserar ofta bättre med ett kort efternamn och vise versa. Har barnet syskon så kan det vara trevligt om barnens namn passar tillsammans. Tänk på hur initialerna kommer att se ut. Varför har man ett andranamn? Ett barn kan få ett mellannamn om föräldrarna bär olika efternamn. Syftet med mellannamn för barn är att visa samhörighet mellan barnet och den förälder vars efternamn barnet inte bär. Om föräldrarna bär samma efternamn kan barnet inte få något mellannamn.

Kan man lägga till ett förnamn?

Du kan lägga till, byta, ändra ordningsföljd eller ta bort förnamn genom en ansökan till Skatteverket. Du kan byta förnamn flera gånger och du behöver inte behålla något ursprungligt förnamn. Ett förnamn får inte vara sådant att det kan uppfattas som stötande eller kan leda till obehag för den som ska ha det. Med detta i åtanke, varför mer än ett förnamn?

En anledning till att någon kan ha mer än ett förnamn är att han eller hon fick ett mellannamn vid födseln men valde att använda sitt för- och mellannamn som sitt förnamn senare i livet. En annan anledning till att någon kan ha mer än ett förnamn är att han eller hon fick ett förnamn med bindestreck (t.ex. Mary-Kate eller Sarah-Jane). Slutligen kan någon ha mer än ett förnamn för att han eller hon har ändrat sitt namn juridiskt för att få ett nytt förnamn.

Följaktligen, måste man ange tilltalsnamn?

Nej, du behöver inte ge smeknamn, men det kan vara roligt att göra det. Det kan också hjälpa dig att komma ihåg människor lättare.

By Sheri

Vilken funktion har ett grafikkort? :: Vad används PNG fil till?
Användbara länkar