Hem > V > Vad Är Intima Bilder?

Vad är intima bilder?

Med nakenbilder menar vi sexualiserade bilder eller filmer på barn. Det behöver inte betyda att man är helt naken utan det kan räcka med att man är lättklädd eller att bilden är av sexuell karaktär på annat sätt.

Läs mer

Och en annan fråga, Är det fel att skicka bilder?

Bilderna kan snabbt få väldigt stor spridning och sluta med stor skuld och skam hos de som är inblandade. Det många unga inte vet är att de dessutom kan begå brott när de byter bilder. Brottet kan vara både att skicka oönskade bilder, be den andra personen om bild och sedan sprida bilden vidare. Och en annan fråga, Är det olagligt att be om bilder? Nakenbilder och dickpicks kan vara olagligt

Om någon skickar ovälkomna nakenbilder på sig själv eller på andra eller visar upp sig naken i kamera online, så är det en fråga om sexuellt ofredande. Både sexuella trakasserier och sexuellt ofredande är olagligt.

Får jag lägga upp bilder på andra?

Personen som tagit bilden har också upphovsrätten till denna och bestämmer hur den ska användas och får även publicera denna på sociala medier som huvudregel. Detta så länge inte bilden är av kränkande karaktär. Den som olovligen i hemlighet tar en bild av någon exempelvis inomhus kan dömas för kränkande fotografering. På motsvarande sätt, får man smygfota folk? Sedan är det straffbart att smygfotografera någon i ett badrum. Men du får fortfarande fotografera människor på allmän plats utan att fråga om lov. Kamera & Bild reder ut begreppen kring den nya paragrafen »kränkande fotografering«.

Får man fota andra människor utomhus?

Ja, generellt får du fota människor som inte gett sitt samtycke på allmänna platser såsom i parker eller på torg. Om de personer som inkluderas i bilden ej gett samtycke kan ett tillstånd krävas, med förmodligen bara såvida bilden kan uppfattas som kränkande. Är det olagligt att publicera? Sedan 1 januari 2018 finns lagen om olaga integritetsintrång. Detta intrång innebär att en person sprider en bild eller andra uppgifter som är integritetskänsliga om en annan person. Det behöver inte vara en bild utan det kan även vara andra uppgifter.

När är det olagligt att fotografera?

Friheten att få fotografera inskränks i sin tur i brottsbalken (BrB). Enligt BrB 4:6a är det otillåtet att filma eller fotografera någon i hemlighet som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller liknande utrymme. Brottet kallas kränkande fotografering. Man kan också fråga får jag ta bilder av folk på gatan?

I USA är det i allmänhet lagligt att fotografera människor på offentliga platser utan deras tillstånd. Det finns dock några få undantag från denna regel. Om du t.ex. fotograferar människor på en plats där de rimligen kan förvänta sig att ha ett privatliv (t.ex. på en toalett eller i ett omklädningsrum), kan du bryta mot deras rätt till privatliv. Om du dessutom fotograferar människor på ett sätt som kan betraktas som trakasserande kan du bryta mot lagen.

Vilka bilder är skyddade verk?

Upphovsrättslagen skyddar "originalverk av författarskap", vilket inkluderar fotografier. För att skyddas av upphovsrätten måste ett fotografi vara ett originalverk som skapats av fotografen. Detta innebär att fotografen måste skapa fotografen och inte bara kopiera från en annan källa. Dessutom måste fotografiet vara mer än bara en enkel ögonblicksbild; det måste innehålla någon form av kreativitet eller originalitet från fotografens sida.

By Lyns Rathman

Får man ta kort på andras bilar? :: Vilka bilder på Google får man använda?
Användbara länkar