Hem > F > Får Man Ta Kort På Andras Bilar?

Får man ta kort på andras bilar?

Nej det finns inga riktiga möjligheter förutom det enklaste att helt enkelt inte köra bilen på träffar eller andra ställer där folk fotograferar. Inga friskrivningar, skyltar eller annat kan inskränka på rätten att stå på allmän plats och fotografera.

Läs mer

Får man fota hur som helst?

– Enkelt uttryckt får man fotografera överallt på allmän plats. Men man får inte fota skyddsobjekt, i domstolar och på privat mark där det råder fotoförbud, det vill säga där någon har bestämmande och beslutande rätt som till exempel biografer, gallerior och skolor, säger Thomas Riesler. När får man fotografera människor och vad får man göra med de bilderna? Man får inte olovligen fota någon i hemlighet som befinner sig i ett utrymme av privat karaktär. T ex bostad, toalett, omklädningsrum. Upphovsrättslagen från 1994: Fotografiska verk = två fotografer kan inte samtidigt skapa likadana fotografier.

På motsvarande sätt, Är det olagligt att fota i skolan?

– Skollagen säger att det ska finnas ordningsregler på varje skola och då kan man ha inskrivet i dem att man inte ska filma eller fotografera varandra under lektioner och liknande. Det är en etisk fråga. Skolan kan ha en generell policy mot fotografering och filmning, men det här är inte helt lätt att hantera. När du publicerar en bild på internet så krävs normalt personens samtycke? Kom ihåg att du måste kunna koppla ihop person, samtycke och bild/bilder som personen är med på. Du kan till exempel spara underskrivna samtycken tillsammans med utskrifter av bilderna. Publicering som sker under utgivningsbevis berörs inte av Dataskyddsförordningen.

Med tanke på detta, vilken lag eller förordning riskerar man att bryta mot om man otillåtet sprider bilder på ett skyddat område?

Det är förbjudet att ta bilder i eller in i en rättssal vid rättens sammanträden om inte något annat följer av lag (5 kap. 9 b § rättegångsbalken). Den som bryter mot förbudet döms till böter eller fängelse i högst sex månader (9 kap. 5 a § rättegångsbalken). Följaktligen, när får man inte lov att fotografera enligt svensk lagstiftning? 6a § Brottsbalken framgår att s.k. kränkande fotografering inte är tillåten. Du får inte fotografera någon olovligen, i hemlighet och som befinner sig i ett utrymme av privat karaktär såsom omklädningsrum, toalett och liknande utrymme.

Vad är lagen om kränkande fotografering?

Det nya brottet kränkande fotografering införs i lagen från den . Det innebär att det blir förbjudet att i hemlighet fotografera eller filma någon som befinner sig i sin privata miljö eller på en annan plats som är avsedd att vara privat, på en toalett, i ett omklädningsrum eller liknande. Får man ta bilder i butik?

Det finns inget slutgiltigt svar på den här frågan eftersom det beror på den specifika butikens policy. Vissa butiker tillåter kunderna att ta bilder, medan andra inte gör det. Det är alltid bäst att kontrollera med butikens personal eller ledning innan man tar några bilder.

Vilka bilder får man publicera?

Det finns några olika saker att ta hänsyn till när man bestämmer vilka bilder som kan publiceras:
1. Vem äger upphovsrätten till bilden? Om du har tagit bilden själv kan du i allmänhet publicera den som du vill. Om någon annan har tagit bilden måste du dock få deras tillstånd innan du publicerar den.
2. Innehåller bilden känslig eller konfidentiell information? Om så är fallet kan den sannolikt inte publiceras utan tillstånd från den som äger informationen.
3. Är bilden ärekränkande eller kan den på annat sätt orsaka skada? Om så är fallet bör den inte offentliggöras.
4. Kränker bilden någons rätt till privatliv? Om så är fallet bör den inte offentliggöras.
5. Är bilden obscent eller på annat sätt stötande? Om så är fallet bör den inte offentliggöras.
6. Bryter offentliggörandet av bilden mot några lagar eller förordningar? Om så är fallet bör den inte publiceras.
7. Finns det några andra risker med att publicera bilden? Kan det till exempel leda till en rättsprocess? Om så är fallet bör den inte offentliggöras.
Om du är osäker på om en bild kan publiceras eller inte är det alltid bäst att vara försiktig och få tillstånd av upphovsrättsinnehavaren eller rådgöra med en advokat.

By Nunes Remington

Hur fungerar en synvilla? :: Vad är intima bilder?
Användbara länkar