Hem > V > Vilket Är Sveriges Största Bibliotek?

Vilket är Sveriges största bibliotek?

Om biblioteket

Asplunds bibliotek är Sveriges största folkbibliotek och det är även välkänt internationellt. Vi har cirka 410 000 böcker och besöks dagligen av ungefär 3 000 besökare.

Läs mer

När kom biblioteket i Sverige?

Det första folkbiblioteket i Sverige öppnades 1798 i Lekeryd, Småland. 1799 startades ett sockenbibliotek av kyrkoherde Magnus Jonae Hjortsberg i Kjula socken i Södermanland, vilket räknas som en av de första folkbiblioteken i Sverige. Vilket är det största biblioteket i världen? British Library (BL) är Storbritanniens nationalbibliotek och världens största bibliotek i fråga om totala antalet poster.

Följaktligen, vad krävs för att bli bibliotekarie?

För att bli bibliotekarie utbildar man sig inom högskolan och läser biblioteks- och informationsvetenskap. Bibliotekarieutbildningen tar tre till fyra år och leder fram till kandidat- eller magisterexamen. Utbildning i biblioteks- och informationsvetenskap finns även som distansutbildning på halvfart. Vad gör en Bibliotekspedagog? Arbeta utåtriktat i dialog med förskolor och skolor, utbildningsanordnare och andra samarbetspartners både internt och externt. Att utföra administrativa uppgifter kopplade till bibliotekets verksamhet. Att utgöra stöd och hjälp till bibliotekets användare för tjänster och teknik som är tillgänglig via biblioteket.

Följaktligen, hur mycket får en bibliotekarie i lön?

Bibliotekariers lön

Medianlönen för nyexade bibliotekarier är 30 000 kronor per månad. Medianen ca 10 år efter examen är 35 500 kronor och medianen ca 20 år efter examen 38 000 kronor.
Vem passar som bibliotekarie? Många som utbildar sig till bibliotekarie läser biblioteks- och informationsvetenskap som är en treårig högskoleutbildning. Det går även att läsa magister- och masterprogram för bibliotekarier. Utbildningen är teoretisk eftersom det finns olika yrken inom biblioteksyrket.

Och en annan fråga, hur många böcker ges ut per år i sverige?

Förra året gavs det ut 13 058 tryckta böcker i Sverige och 569 fysiska ljudböcker. Därutöver har KB bara fått in 650 digitala ljudböcker. Men det kan saknas tusentals ljudböcker och eböcker. – Den fysiska utgivningen fortsätter att minska något, precis som under 2018. Med hänsyn till detta, vilket land har flest bibliotek?

Det finns några olika sätt att besvara den här frågan, beroende på hur man definierar "bibliotek". Om du bara letar efter det land som har flest offentliga bibliotek är svaret USA, med över 9 000 offentliga bibliotek. Om du letar efter det land som har flest bibliotek per capita är svaret Island, med ungefär ett bibliotek per 1 500 invånare.

Var länge den mest utlånade författaren på svenska bibliotek?

Det finns inget slutgiltigt svar på den här frågan eftersom det beror på ett antal faktorer, bland annat bibliotekets storlek och läge, vilken typ av böcker som vanligtvis lånas ut och vilka lånevanor biblioteksbesökarna har. Vi kan dock ta en titt på några generella trender för att få en uppfattning om vilka författare som generellt sett är de mest populära på svenska bibliotek.
Enligt statistik från Kungliga biblioteket var de mest lånade författarna på svenska bibliotek 2017 Astrid Lindgren, Jan Guillou och Camilla Läckberg. Detta är inte förvånande, eftersom dessa är alla mycket populära författare i Sverige.
Om vi tittar på de tio mest utlånade författarna på svenska bibliotek kan vi se att de alla är mycket populära svenska författare. Detta beror sannolikt på att svenska bibliotek vanligtvis har ett stort utbud av svenskspråkiga böcker.

By Gwynne Langner

Vad säger bibliotekslagen? :: Vilka länder kränker de mänskliga rättigheterna?
Användbara länkar