Hem > H > Hur Påverkas Människor Av Skärmar?

Hur påverkas människor av skärmar?

Ögonen. Långvarigt tittande på skärmar ger upphov till computer vision syndrome, det vill säga irriterade och torra ögon, suddig syn, trötthet och huvudvärk.

Läs mer

Hur påverkar skärmar ungdomar?

– Även om det finns potentiellt negativa effekter av att tillbringa för mycket tid framför skärmen, är forskningsläget fortfarande oklart, säger Martin och tillägger: – Forskningen utgörs framförallt av sambandsstudier, som visar att barn med omfattande skärmtid rör sig mindre, är mer överviktiga, mer ensamma och mer Hur påverkas små barn av skärmtid? Enligt WHO, världshälsoorganisationen, bör barn under två år inte ha någon skärmtid alls. WHO menar att mycket skärmtid riskerar att leda till minskad fysisk rörelse, ökad risk för fetma och för lite mänsklig interaktion som är viktig för utvecklingen.

Man kan också fråga vilka fördelar och nackdelar finns det med att barn använder skärmar teknik och digitala media?

- Man vet att det är svårare att lära sig saker från sådant som är platt, som till exempel ur en bok, eller från en app. Man lär sig snabbare om man får ta del av det socialt, av en annan person. Barn lär sig genom lek. Det är så det lär sig att sätta ord på saker och känslor och det är så det kommer ihåg saker. Dessutom, kan ljus vara skadligt? – Det är inte vetenskapligt bevisat att det är skadligt för huden. Men det blå ljuset, som vi bland annat utsätts för via smartphones, surfplattor och datorer, har en våglängd som gör att vi kan anta att det kan tränga djupare in i huden än exempelvis UVA och UVB-strålning.

På motsvarande sätt, Är nattläge bättre för ögonen?

Första steg mot trötta ögon

Det finns två sätt att bekämpa blått ljus: Se till att du bär glasses. Dessutom kan du komma åt datorns inställningar för att aktivera det som vanligtvis kallas nattdisplayen. Nattläget ändrar skärmfärgen till en något orange färg och filtrerar ut mycket blått ljus.
Vilket ljus kommer från skärmar? Bildskärmar avger ett blått ljus, ett ljus som också finns naturligt i dagsljus och LED-lampor. Blått ljus är inte skadligt, men kan upplevas obekvämt och ge en trötthet vid en längre tids skärmanvändande. Vi förklarar varför.

Med hänsyn till detta, Är det farligt att sitta vid datorn för mycket?

Att sitta stilla så länge framför en skärm eller framför allt en laptop medför risker, inte bara för rygg och nacke, utan även ögonen kan ta skada och med tiden kan synen påverkas. Vad säger forskning om skärmtid?

Forskningen om skärmtid är inte entydig och ofta motsägelsefull. Vissa studier tyder på att för mycket skärmtid kan vara skadligt och leda till problem med uppmärksamhet, beteende och sömn. Andra studier har inte funnit någon koppling mellan skärmtid och hälsoproblem. American Academy of Pediatrics rekommenderar att man begränsar skärmtiden till en timme per dag för barn mellan två och fem år och två timmar per dag för barn från sex år och uppåt.

Hur länge ska en 12 åring spela?

Svaret på denna fråga beror på ett antal faktorer, bland annat barnets fysiska aktivitetsnivå, aktivitetens intensitet och barnets allmänna hälsa. Generellt sett bör barn delta i minst 60 minuters måttlig till kraftig fysisk aktivitet varje dag. Vissa barn kan dock behöva mer eller mindre aktivitet beroende på deras individuella behov.

By Laura Gerrity

Vilka nackdelar finns det med sociala medier? :: Vad heter 12 på grekiska?
Användbara länkar