Hem > F > Får Man Publicera Bilder På Människor Utan Deras Samtycke?

Får man publicera bilder på människor utan deras samtycke?

Nej, det finns inget absolut krav att man måste ha ett samtycke från de personer som exempelvis finns på ett foto innan det publiceras. Intresseavvägning är en annan rättslig grund som kan bli aktuell när man publicerar personuppgifter på sociala medier.

Läs mer

Med hänsyn till detta, vem äger bilderna på instagram?

Så, vem äger egentligen bilderna på Instagram? Det är fortfarande du som lägger upp bilderna som äger dem, förutsätt att det är du som har skapat dem. Genom att godkänna villkoren, intygar du att du äger det innehåll du publicerar på eller genom tjänsten. Är upphovsman? Upphovsman (även upphovskvinna, upphovsperson och upphovsmakare) är den person som skapat ett självständigt verk. Med självständigt avses att verket ska vara resultat av en intellektuell prestation som särskiljer den från tidigare alster av liknande slag.

Därmed, får man använda en bild från google?

När du söker på Google Sök kan du filtrera resultaten efter bilder med en licens som tillåter att du återanvänder bilden. Viktigt! Bilder kan vara upphovsrättsskyddade. Läs mer om hur du hittar innehåll som du kan återanvända nedan. Vilka bilder får man kopiera? Bilder är skyddade enligt upphovsrättslagen (Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk). Du behöver alltid upphovspersonens tillstånd att återanvända en bild, om användningen inte faller under någon inskränkning i lagen eller det föreligger något licensvillkor som tillåter fri återanvändning.

Får man använda bilder på kändisar?

Man får avbilda personer utan att det inkräktar på deras immateriella rättigheter. Men det finns begränsningar, till exempel får sådana avbildningar inte utan medgivande användas i reklam eller marknadsföring, detta framgår i lagen om namn och bild i reklam. Dessutom, får man lägga ut andras bilder på facebook? Eftersom det är du som äger de bilder du har tagit och lagt upp är det bara Facebook som kan använda dem som de vill. Ingen annan som ser din Facebooksida har rätt att kopiera en enda bild utan ditt medgivande. Detta är grunden i det som kallas för upphovsrätt.

Med detta i åtanke, Är det tillåtet att lägga ut ett fotografi på ett litterärt verk?

Den som exempelvis skriver ett brev, fotograferar eller komponerar är upphovsman till ett verk. Om verket är originellt (unikt) har upphovsmannen ett skydd, upphovsrätt, för sitt verk. Det krävs ingen registrering eller liknande för att det upphovsrättsliga skyddet ska gälla. Man kan också fråga får man kopiera konstverk?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga eftersom den beror på ett antal faktorer, bland annat konstverkets upphovsrättsliga status, den avsedda användningen av kopian och den jurisdiktion där kopieringen äger rum. Det är i allmänhet tillrådligt att begära tillstånd från upphovsrättsinnehavaren innan man gör en kopia av ett konstverk, även om kopieringen skulle falla inom ramen för rättvis användning eller något annat undantag eller någon annan begränsning av upphovsrätten.

Får man lägga upp andras bilder?

Det finns inget slutgiltigt svar på den här frågan eftersom det beror på upphovsrättsstatusen för bilden i fråga och den specifika plattform som den publiceras på. Generellt sett gäller att om du inte har rättigheterna till en bild bör du inte lägga upp den utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Många plattformar för sociala medier har dock bestämmelser i sina användarvillkor som tillåter användare att publicera upphovsrättsskyddat innehåll under vissa omständigheter. I Facebooks användarvillkor står det till exempel att användarna "inte kommer att publicera innehåll eller vidta några åtgärder på Facebook som gör intrång i eller kränker någon annans rättigheter eller på annat sätt bryter mot lagen".

By Adrell

Vilka CMS finns? :: Hur gör man när man citerar?
Användbara länkar