Hem > V > Vilken Folkgrupp Talar Meänkieli?

Vilken folkgrupp talar meänkieli?

Områden där meänkieli talas

Men talarna kallar sig tornedalingar, lantalaiset eller kväner beroende på vilket område de kommer ifrån eller lever i, eller helt enkelt meänkielitalare. De människor som lever i och omkring Tornedalen kallar sig ofta tornedalingar.

Läs mer

Därmed, vilken religion är meänkieli?

Den læstadianska väckelserörelsen som växte fram på 1800-talet och som utöver finska har meänkieli som predikospråk har också påverkat den tornedalska kulturen. Den tornedalska mattraditionen bygger mycket på samisk och västfinsk kultur. Man kan också fråga när kom tornedalingar till sverige? En finsktalande bosättning har funnits i området kring Torne älv redan före medeltiden. När Sverige efter kriget mot Ryssland åren 1808-1809 fick avvara sin östra rikshalva till Ryssland skedde detta genom att en gräns drogs genom Tornedalen så att den västra delen av Tornedalen förblev svenskt område.

Vad har meänkieli för ursprung?

Språkets ursprung

Meänkieli är ett finskt-ugriskt språk och språkgruppen som meänkieli tillhör kallas östersjöfinska språk. Till östersjöfinska språk hör också exempelvis estniska och karelska. Men meänkielis närmaste släktingar är finska och kvänska, som är ett nationellt minoritetsspråk i Norge.
Vad står meänkielis flagga för? Syftet med flaggan är att meänkielitalande personer ska får en symbol att samlas under, enligt Svenska Tornedalingars Riksförbund. Färgerna i den blåvitgula Meänflaku är hämtade från broderländerna Sveriges och Finlands flaggor och de symboliserar en sommarblå himmel, den gula solen samt de vintervita vidderna.

Vad är meänkielis kultur?

Sedan meänkieli blev etablerat som ett minoritetsspråk har också kulturen fått ett lyft med flera nya identitetsmarkörer. Tornedalingarna har från och med 2015 en egen dag, 15 juli, med i Svenska Akademins kalender. De har en egen flagga. Och det arbetas febrilt med att etablera ett gemensamt skriftspråk för meänkieli. Är jag tornedaling? Så till de inledande frågorna. Ett intressant svar var en av Erling Wandes definitioner: att en tornedaling är en person som bor eller härstammar från områden kring Torne älv och är finsktalande och som kulturellt räknar sig som tornedaling.

Hur skiljer sig meänkieli från svenskan?

Meänkieli talas främst i kommunerna Pajala, Haparanda, Övertorneå samt Kiruna och Gällivare. I de två sistnämnda kommunerna talas språket huvudsakligen på landsbygden, medan svenskan har en starkare ställning i tätorterna. Följaktligen, hur ser framtiden ut för meänkieli?

Meänkieli har en oklar framtid. Språket har minskat i användning under flera decennier och talas inte längre av en majoritet av den meänkielitalande befolkningen. Det finns inga meänkielitalande samhällen kvar där språket används regelbundet, och språket förs inte vidare till nya generationer av talare. Om meänkieli ska överleva måste det aktivt främjas och stödjas av talarna och språkorganisationerna.

Med detta i åtanke, hur har tornedalingar blivit behandlade i sverige?

Tornedalierna har behandlats ganska väl i Sverige. Den svenska regeringen har gjort stora investeringar i regionen, och människorna där har i allmänhet kunnat behålla sin kulturella identitet. Det har funnits vissa spänningar mellan tornedalingar och andra svenskar, men på det hela taget har tornedalingarna behandlats ganska bra.

By Jermyn

Vad är en micro bit? :: Vad är en meta tagg?
Användbara länkar