Hem > V > Vad Är En Micro Bit?

Vad är en micro bit?

micro:bit är en “mini-dator” (eller snarare mikrokontrollerkort) som utvecklats av BBC. Den programmeras i en webbläsare med en vanlig dator (eller via app i smartphone, iPad). BBC har tagit fram micro:bit som ett pedagogiskt verktyg; i Storbritannien får alla elever åk 7/8 en enhet varsin.

Läs mer

Hur gör man en tärning i Microbit?

Du hittar blocket "Show number" i menyn Basic. Därefter byter du ut 0:an mot variabeln tärning. Vad som händer nu är att variabeln tärning slumpar fram en siffra mellan 1-6 och genom att sedan visa variabeln får vi fram siffran på micro:bitens display. Med tanke på detta, hur nollställer man en microbit? Öppna makecode.microbit.org. Skapa en variabel som heter steg. Välj ett grundläggande block som gör att vid start så sätter vi variabeln steg till 0, så att stegräknaren är nollställd varje gång vi sätter på den.

Med tanke på detta, vad kan en microbit göra?

Det är en antenn med hjälp av vilken flera micro:bit trådlöst kan kommunicera med varandra. Via den kan din micro:bit även kommunicera över bluetooth till en smartphone eller surfplatta. Du kan till och med programmera din micro:bit från en smartphone eller surfplatta via bluetooth. Vad kan man göra med Microbit? En micro:bit kostar cirka 200 kronor. Den har 25 LED-dioder, inbyggd accelerometer vilket gör att den kan känna av rörelse, kompass, termometer med mera. Du kan arbeta med micro:bit-programmering även om du inte har en fysisk micro:bit och ditt program simuleras i webbläsaren.

Vad innebär det att programmera?

Datorer lyder instruktioner som människor har gett dem - det är att programmera. Programmering handlar om att lösa problem med hjälp av en dator. Du skriver instruktioner för hur problem ska lösas i ett språk som en dator kan förstå, ett s.k. programmeringsspråk (programspråk). Hur gör man Sten Sax Påse i Microbit? Till första nollan sätter du variabeln "tecken" från Variabel-fliken, och den andra nollan ändrar du till 1. Från fliken Grundläggande, dra ut ett "visa ikon"-block och lägg det innuti om-blocket. Välj en ikon som ser ut som en sten, sax eller påse.

På motsvarande sätt, vilka är de vanligaste programspråken till microbiten?

Programmera din micro:bit

Det finns ett flertal att välja på och det vanligaste är att koden skrivs i något av programspråken JavaScript eller Python. Via sidan http://microbit.org/code hittar du kodeditorer för dessa båda alternativ.
Och därefter, vad är programmerat i hemmet?

I hemmet är olika elektroniska apparater programmerade för att utföra specifika uppgifter. Ett säkerhetssystem för hemmet kan t.ex. programmeras för att tända ljuset och larma när en dörr öppnas. Ett hemautomationssystem kan programmeras för att släcka lamporna och justera termostaten när alla har lämnat huset.

Hur svårt är det att programmera?

Programmering är en process där man ger en dator en uppsättning instruktioner att följa. Svårigheten med programmering ligger i att skapa en uppsättning instruktioner som är både effektiva och ändamålsenliga. För att bli en effektiv programmerare måste du ha en god förståelse för det problem du försöker lösa och för kapaciteten hos den dator du använder. För att vara en effektiv programmerare måste du kunna hitta kreativa lösningar på problem och optimera din kod med avseende på hastighet och minnesanvändning.

By Vinnie Reindel

Vilka olika typer av programmering finns det? :: Vilken folkgrupp talar meänkieli?
Användbara länkar