Hur använder man offentlighetsprincipen?
Offentlighetsprincipen ger alla rätt att ta del av allmänna handlingar. Rätten gäller oavsett ålder och nationalitet. Man behöver alltså inte vara svensk medborgare. Huvudregeln är att man inte behöver uppge sitt namn eller berätta varför man vill se en handling.
Följaktligen, vad är en menprövning?
Menprövningen innebär att uppgifter inte får lämnas ut om det inte står klart att uppgifterna kan röjas utan att den enskilde eller någon närstå- ende lider men. Begreppet men har en mycket vidsträckt innebörd. Men kan vara olika kränkningar av den personliga integriteten som kan uppstå om uppgifterna lämnas ut. Vad är sekundär sekretess? En bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen, som normalt inte ska tillämpas av en viss myndighet, som enbart kan tilläpas av myndigheten först efter att bestämmelsens tillämplighet överförts från en annan myndighet, jämför primär sekretessbestämmelse.
Med hänsyn till detta, vad är en sekretessbelagd handling?
En sekretessbelagd handling innehåller uppgifter som är sekretessbelagda enligt offentlighets- och sekretesslagen. De uppgifterna får inte lämnas ut och därför har du inte rätt att ta del av dem. Är alla allmänna handlingar offentliga? En garanti för insyn i riksdagens, regeringens och myndigheternas arbete är offentlighetsprincipen. Den står inskriven i tryckfrihetsförordningen, en av grundlagarna, och innebär att alla har rätt att ta del av allmänna handlingar som är offentliga.
Dessutom, vad är skillnaden på offentlig handling och allmän handling?
En offentlig handling är en allmän handling som inte är sekretessbelagd och därmed skyddas enligt Offentlighets- och sekretesslagen. En offentlig handling ska, enligt offentlighetsprincipen, lämnas ut till den medborgare som så önskar. Är en patientjournal en offentlig handling? I den offentliga hälso- och sjukvården är en patientjournal en allmän handling. Som huvudregel gäller sekretess för uppgifterna i patientjournalen. Inom den privata hälso- och sjukvården är patientjournalen inte allmän handling, men det finns särskilda bestämmelser om tystnadsplikt.
Man kan också fråga för vem gäller sekretesslagen offentlighets- och sekretesslagen?
Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) gäller för alla som är anställda inom den offentliga hälso- och sjukvården, oavsett befattning eller huvudmannaskap. Den gäller alltså inte bara vårdpersonalen, utan också till exempel anställda i egenskap av vaktmästare, lokalvårdare och driftpersonal. På motsvarande sätt, vad innebär sekretess och varför är det viktigt inom social omsorg?
Konfidentialitet innebär att känslig information skyddas från att avslöjas för obehöriga. Inom socialvården är sekretess viktigt eftersom det gör det möjligt för klienterna att känna sig trygga med att dela känslig information med sin vårdgivare. Det bidrar också till att bygga upp ett förtroende mellan klienten och vårdgivaren.
Vad innebär det juridiskt för en tjänsteman som läckt uppgifter med absolut sekretess?
Det innebär att tjänstemannen kan åtalas för att ha läckt hemlig information.