Hem > V > Vad Är Sekundära Känslor?

Vad är sekundära känslor?

En sekundär känsla kommer strax efter den primära känslan och ofta som en reaktion på att det är svårt att känna den primära känslan. Ilska är ofta en sekundär känsla, och kommer då man egentligen kanske är ledsen eller besviken. Då är den primära känslan ledsenhet svår att känna och uttrycka.

Läs mer

Är jag känslolös?

Ibland kan det vara för mycket känslor eller känslor som är för svåra att hantera, då kan vi liksom stänga av våra känslor. Det är inte så att vi gör det på ett medvetet sätt utan det händer. Ofta kan det vara ett sätt att skydda sig mot allt för starka och uppslitande känslor. Kan inte kontrollera mina känslor? Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS) är ett tillstånd som innebär starka och snabbt växlande känslor som är svåra att hantera. Det är vanligt att se en utväg i att skära sig eller skada sig själv på andra sätt. Många har också problem med sin självbild, och svårt att få relationer att fungera.

Och en annan fråga, kan man sakna känslor?

Fenomenet kallas alexitymi, svårighet att tolka sina egna känslor. Det var på 1970-talet som psykiatrikern Peter E. Sifneos, på Harvard medical school i USA, la märke till att många av hans psykosomatiska patienter hade svårt att både läsa av och uttrycka sina egna känslor. Och en annan fråga, vad är alexitymi? Alexitymi är en dysfunktion i det psykiska fungerandet som kännetecknas av problem med att mentalt representera och finna ord för sina känslor. I populationer bestående av personer med psykosomatiska och psykiatriska diagnoser är alexitymi överrepresenterat.

Och därefter, har inga känslor för något?

Du behöver tillsammans med en professionell person börja titta på varför det har blivit så här ledsamt och få stöd i hur du ska kunna ta dig ur det här, så att du kan ta dig ut på andra sidan och känna dig glad och nöjd med livet igen. Jag tycker man kan förstå bakgrunden till att du mår dåligt. Kan inte känna empati? Alexitymi innebär alltså att personen har svårt att identifiera och beskriva sina egna och andras känslor. Det innebär också att svårighet att kunna föreställa sig hur andra känner sig, det vill säga den empatiska förmågan är bristfällig är inte existerande.

Dessutom, hur kan man kontrollera sina känslor?

Men det finns en del enkla sätt för att lära sig kontrollera sina känslor:

  1. Tänk positivt. Ja, det har blivit trendigt att inte vara så positivt och istället bejaka sina negativa tankar.
  2. Ifrågasätta känslorna.
  3. Identifiera dina "triggers"
  4. Ta ansvar för vad du känner.
  5. Ta time-out.
Följaktligen, varför är jag tom?

Det kan finnas flera orsaker till att du känner dig tom. Det kan vara en fysisk känsla som orsakas av ett underliggande medicinskt tillstånd som anemi eller uttorkning. Det kan också vara en bieffekt av vissa mediciner. Det kan vara ett symptom på ett psykiskt tillstånd som depression, ångest eller PTSD. Om du har upplevt den här känslan ett tag och den påverkar din livskvalitet är det viktigt att du pratar med en läkare eller psykolog för att utesluta underliggande orsaker och för att få behandling.

Vad är Empatilös?

Empatilös är ett känslomässigt tillstånd som kännetecknas av brist på empati. Personer som är empatilösa kan vara oförmögna att förstå eller dela andras känslor. Detta kan göra det svårt för dem att skapa och upprätthålla nära relationer. Empatilösa personer kan också vara oemottagliga för andras behov och kan vara likgiltiga inför deras lidande.

By Loella Jeffus

Vilken dag har Ove namnsdag? :: Vilken praktisk och rättslig betydelse har det att handlingar diarieförs?
Användbara länkar