Hem > V > Vad Är Relevans I Källkritik?

Vad är relevans i källkritik?

Relevans: i vilken mån källan är användbar för uppgiftens syfte. Trovärdighet: hur pass pålitlig och sann källan är.

Läs mer

Är källan relevant?

För att ta reda på om en källa är trovärdig måste vi systematiskt ställa frågor om källans innehåll, upphov och syfte. Hur ska vi använda källan? Vi måste också utöver detta ta reda på om källan är relevant för vårt syfte. Följaktligen, hur trovärdig är källan? För att betraktas som trovärdig ska en källa vara publicerad, exempelvis i en bok (ej självpublicerad på eget förlag), en tidskrift eller av en större organisation, vara författad av en expert på ämnet och granskad av en utgivare eller av en annan expert.

Man kan också fråga hur går man tillväga för att bedöma trovärdigheten hos en källa?

Fyra kriterier för att bedöma källan

Äkthet är det mest centrala i all källkritik; är källan det den utger sig för att vara? Här handlar det om att ta reda på vem som ligger bakom källan, hur informationen kom till och vad avsikten var med tillkomsten. Ju färre punkter som går att slå fast, desto lägre trovärdighet.
Vad är en trovärdig? En trovärdig person är en som talar sanning, en person som klarar av att återge fakta på ett korrekt sätt. En trovärdig person kan vara dum i huvudet. Han kan sakna förmågan att lägga samman två plus två. Ordet trovärdighet används inte för att beskriva en persons omdöme eller intelligens.

På motsvarande sätt, vilka är de fem källkritiska frågorna?

Källkritik

Vilket budskap har källan?

  • Finns något syfte med publiceringen?
  • Är informationen trovärdig?
  • Stämmer det med vad du redan vet?
  • Hittar du något budskap?
  • Finns dolda budskap?
  • Går fakta att kontrollera?
  • Saknas uppgifter?
Vilka källor kan man lita på och varför? Det finns många olika källor som du kan använda för att skaffa dig mer kunskaper och insikter om vad som händer med klimatet, varför det händer och om vad man kan göra. Böcker naturligtvis, tidningar, radio och TV, broschyrer och pamfletter, Internet, föreläsningar och debatter, personer du träffar etc...

Och en annan fråga, hur man granskar källor?

Det kan till exempel vara böcker, rapporter, vetenskapliga artiklar eller information som du hittar på olika webbplatser. Oavsett vilken källa det rör sig om är det viktigt att du granskar den kritiskt och värderar dess relevans för ditt ämne. På motsvarande sätt, vilka nyheter kan man lita på?

Det finns inget enkelt svar på denna fråga. I allmänhet är det bäst att konsultera flera källor innan man litar på en viss nyhetskälla. Dessutom är det viktigt att vara medveten om eventuella fördomar som en nyhetskälla kan ha.

Därefter, hur gör man en källanalys?

För att göra en källanalys måste du först identifiera källan till informationen. När du har identifierat källan måste du bestämma källans trovärdighet. För att göra detta måste du ta hänsyn till följande faktorer:
- Källans kvalifikationer
- Källans erfarenhet
- Källans fördomar
- Informationens aktualitet
- Informationens relevans
När du har beaktat dessa faktorer kan du avgöra hur trovärdig källan är. Därefter kan du analysera den information som källan har tillhandahållit för att se om den är korrekt och relevant.

By Abdel

Varför är Wikipedia en pålitlig källa? :: Vad betyder N 3?
Användbara länkar