Hem > V > Varför Är Wikipedia En Pålitlig Källa?

Varför är Wikipedia en pålitlig källa?

Wikipedia är fortsatt en av de tio populäraste sidorna på internet. Det som hade kunnat underminera Wikipedias trovärdighet är att plattformen öppet för vem som helst att gå in och justera informationen som finns där. Men det har visat sig att det är just detta som också uppslagsverkets styrka.

Läs mer

På motsvarande sätt, Är 1177 en säker källa?

Använd 1177 Vårdguiden som källa

Innehållet på 1177.se är faktagranskat i flera led och produceras i samarbete med sakkunniga som är verksamma ute i vården. Därför är 1177.se en tillförlitlig och bra källa till kunskap när det gäller frågor som rör vård, hälsa och sjukdom.
Hur ser en källkritisk granskning ut? Man frågar sig vem som är upphovsperson till källan, när källan tillkom, varför och om uppgifterna kan kontrolleras och stämmer med andra oberoende källor. När man skriver en uppsats och använder sig av källkritik bör man kunna ifrågasätta de källor man använder med sakliga argument.

Följaktligen, finns det en skillnad i trovärdighet mellan de olika webbsidorna och hur ser den ut samt vad kan den bero på?

Det är svårt att få en överblick och det kan ofta kännas omöjligt att bilda sig en uppfattning om vad som verkligen gäller, vad som är sant och vad som är önsketänkande. Syftet är att källkritiskt jämföra webbsidor riktade mot allmänheten och dessa webbsidors sätt att hantera information kring livsstilar. Med hänsyn till detta, varför är det så viktigt att vara källkritisk i dagens samhälle? Genom källkritik undersöker du källors äkthet. Det är även en av de roliga och utmanade aspekterna av att göra egen källgranskning: du kan avslöja oriktiga uppgifter. Ett kritiskt tänkande innebär inte att du är vaccinerad mot att bli lurad, men efterforskningar på nätet kan göra att du blir mer medveten.

Dessutom, vad menas med begreppet tillförlitlighet?

Tillförlitlighet (engelska: dependability) är en sammanfattande term som omfattar driftsäkerhet (engelska: Availability performance) och dess påverkande faktorer: funktionssäkerhet (engelska: Reliability performance), underhållsmässighet (engelska: Maintainability performance) och underhållssäkerhet (engelska: Med tanke på detta, vad är en primär och sekundär källa? Användningen av primärkällor ökar dessutom textens trovärdighet och är särskilt viktig i samband med uppsatsskrivande. Sekundärkällor är texter som refererar primärkällor. Den information som du hittar hos en andrahandskälla är med andra ord en tolkning eller utvärdering av en primärkälla.

Vad är en förstahandskälla?

En primärkälla är en förstahandskälla. Det kan vara en bok eller artikel där forskningsresultat publiceras för första gången, eller en intervju eller en ögonvittnesskildring. En sekundärkälla återger information från en primärkälla, till exempel en bok som bygger på tidigare forskning. Vilka källor kan jag lita på?

Det finns inget entydigt svar på den här frågan eftersom det beror på individen och den specifika information som den söker. Det finns dock några allmänna riktlinjer som kan följas för att avgöra om en källa är trovärdig. Först och främst bör man ta hänsyn till källans referenser eller kvalifikationer. Vilka är deras kvalifikationer för att skriva eller tala om ämnet? För det andra, titta på källans rykte. Vad säger andra människor om dem eller deras arbete? För det tredje bör du ta hänsyn till källans fördomar. Vad kan de vara motiverade att säga eller inte säga på grund av sina personliga övertygelser eller erfarenheter? Slutligen ska du titta på de bevis som källan tillhandahåller. Stöder de sina påståenden med fakta eller uppgifter? Om inte är det möjligt att deras information inte är lika tillförlitlig.

Folk frågar också Är faktaböcker trovärdiga?

Det är svårt att bedöma trovärdigheten hos en fackbok utan att veta mer om boken och författaren. I allmänhet är fackböcker skrivna av experter på ett visst ämne och är avsedda att ge korrekt information. Det finns dock alltid undantag och vissa fackböcker är kanske inte lika tillförlitliga som andra. Om du är osäker på en viss boks trovärdighet kan du försöka leta efter recensioner eller annan information om författaren och boken för att hjälpa dig att fatta ett beslut.

By Jerz Erdner

Vad gjorde man under ett husförhör? :: Vad är relevans i källkritik?
Användbara länkar