Hem > V > Vilken Typ Av Källa Är Wikipedia?

Vilken typ av källa är Wikipedia?

Wikipedia är ett uppslagsverk. Allt innehåll i artiklarna kräver verifierbarhet genom att man anger källor för innehållet. Wikipedia tar inte ställning. Artiklar inte ska förespråka något enskilt perspektiv.

Läs mer

Med detta i åtanke, får man som elev använda wikipedia som referens i mina uppgifter?

– Alla uppgifter som kan ifrågasättas ska ha en källhänvisning till en trovärdig källa. Alla som använder Wikipedia ska kunna följa länken. Det som skrivs ska vara verifierbart. Alla elever kommer i kontakt med Wikipedia, säger hon. På motsvarande sätt, vem skriver artiklar på wikipedia? Wikipedia är en fri encyklopedi, ett uppslagsverk med öppet innehåll. Det innebär att artiklarna i Wikipedia skrivs av människor som du själv, världen över och dygnet runt. Vem som helst kan läsa, redigera och lägga till artiklar. Det blir snabbt mycket stort när många bidrar med mycket smått.

Vem är Jimmy Wales och Larry Sanger?

Lawrence Mark "Larry" Sanger, född 16 juli 1968 i Bellevue, Washington, grundade Wikipedia den 15 januari 2001 tillsammans med Jimmy Wales. Är 1177 en säker källa? Använd 1177 Vårdguiden som källa

Innehållet på 1177.se är faktagranskat i flera led och produceras i samarbete med sakkunniga som är verksamma ute i vården. Därför är 1177.se en tillförlitlig och bra källa till kunskap när det gäller frågor som rör vård, hälsa och sjukdom.

Man kan också fråga hur bedömer man om en källa är trovärdig?

Fyra kriterier för att bedöma källan

Äkthet är det mest centrala i all källkritik; är källan det den utger sig för att vara? Här handlar det om att ta reda på vem som ligger bakom källan, hur informationen kom till och vad avsikten var med tillkomsten. Ju färre punkter som går att slå fast, desto lägre trovärdighet.
På motsvarande sätt, vad är en andrahandskälla? Vi skiljer på förstahandskällor och andrahandskällor. En person som var med när något hände är en förstahandskälla. Journalisten som i efterhand intervjuar personen och sedan återberättar händelsen är en andrahandskälla.

Med tanke på detta, hur man skriver en källa?

Källorna skrivs i alfabetisk ordning enligt författarens efternamn. Läsaren måste kunna hitta källan i källförteckningen utgående från namnet som anges i texten. Därför måste källhänvisningen i texten börja på exakt samma sätt som i källförteckningen. Vad är en källförteckning?

En källförteckning är en förteckning över källor för ett visst ämne. Den kan innehålla böcker, artiklar, webbplatser osv. som kan användas för att lära sig mer om ämnet.

Man kan också fråga hur ser man författare på wikipedia?

För att se författare på Wikipedia kan du gå till kategorin "Författare" till vänster på skärmen. Då får du en lista över alla författare på Wikipedia. Du kan också klicka på en författares namn för att se dennes sida.

By Quinn Paulson

När blev Tyskland ett eget land? :: När använder man sin och hennes?
Användbara länkar