Är det ok att använda Wikipedia som källa?
För snabba fakta, som kan bedömas som ”säkra”, kan Wikipedia duga fint. Men som säker källa bör den undvikas i vetenskapliga sammanhang, i alla fall inte utan reservationer.
Man kan också fråga vem granskar wikipedia?
Det finns inga direkta krav för vem som får och inte får granska en artikel. Lättast att säga är att den som känner sig mest manad gärna får ta på sig ansvaret att granska en artikel. Det finns dock ett antal ämneskunniga personer som finns till för att hjälpa dig inom specifika områden. Hur trovärdig är källan? För att betraktas som trovärdig ska en källa vara publicerad, exempelvis i en bok (ej självpublicerad på eget förlag), en tidskrift eller av en större organisation, vara författad av en expert på ämnet och granskad av en utgivare eller av en annan expert.
Dessutom, vilka nackdelar finns med wikipedia som källa?
Wikipedia har ett oförtjänt dåligt rykte om sig att vara en opålitlig källa. Till och med sajtens grundare Jimmy Wales och Larry Sanger brukar uppmana Wikipedias besökare att vara skeptiska och inte lita på allt de läser. Likväl är uppslagsverket en av internets mest tillförlitliga platser att söka information på. Med tanke på detta, vilken typ av källa är wikipedia? Wikipedia är ett uppslagsverk. Allt innehåll i artiklarna kräver verifierbarhet genom att man anger källor för innehållet. Wikipedia tar inte ställning. Artiklar inte ska förespråka något enskilt perspektiv.
Med hänsyn till detta, vilka är de källkritiska kriterierna?
Källorna skulle fylla funktionen att ge kunskap om verkligheten, om hur "det verkligen hade varit". Men eftersom forskarna visste att källor kunde vara förfalskade, eller missvisande av andra anledningar, fastställdes fyra kriterier: äkthet, tid, beroende och tendens. Man kan också fråga varför är wikipedia skapad? Målet med Wikipedia är att skapa fria uppslagsverk på alla världens språk. Wikipedia skapas och skrivs helt och hållet av frivilliga. Alla med internetuppkoppling kan bidra. Wikipedia grundades i januari 2001.
Vem skriver artiklar på Wikipedia?
Wikipedia är en fri encyklopedi, ett uppslagsverk med öppet innehåll. Det innebär att artiklarna i Wikipedia skrivs av människor som du själv, världen över och dygnet runt. Vem som helst kan läsa, redigera och lägga till artiklar. Det blir snabbt mycket stort när många bidrar med mycket smått. Vem är Jimmy Wales och Larry Sanger?
Jimmy Wales och Larry Sanger är de två grundarna av Wikipedia. Jimmy Wales är grundare och styrelseordförande för Wikimedia Foundation, och Larry Sanger är grundare och VD för Citizendium.
Hur gör man en Källanalys?
En källanaly är en metod för att undersöka och tolka källor. Syftet med en källanaly är att förstå innebörden av en källa och dess relevans för en viss fråga. Källanaly är ett viktigt redskap för historiker och andra forskare som arbetar med dokumenterade källor.
En källanaly innefattar vanligtvis följande steg:
1. Läs igenom källan noggrant och gör anteckningar om dess innehåll och struktur.
2. Fråga dig själv vad källan handlar om och vad den kan berätta om det ämne du undersöker.
3. Identifiera vem som är författaren av källan och undersök deras bakgrund och motiv för att skriva källan.
4. Bedöm källans trovärdighet och relevans för ditt ämne.
5. Gör en analys av källan som belyser dess innebörd och dess betydelse för ditt ämne.
Similar articles
- Hur får du använda artiklar som du hittar på Wikipedia Varför får du använda materialet?
- Varför är Wikipedia en pålitlig källa?
- Vilken typ av källa är Wikipedia?
- Hur skriver man en bok som källa?
- Vad finns det för skillnader mellan Wikipedia och Nationalencyklopedin?
- Vad heter det markeringsverktyg som gör att du kan rita en markering som också automatiskt följer det markerade objektets kontur?
- Kan man skriva om sig själv på Wikipedia?
- Kan alla redigera Wikipedia?
- Vem står bakom Wikipedia?