Hem > V > Vem Står Bakom Wikipedia?

Vem står bakom Wikipedia?

Engelskspråkiga Wikipedia startades den 15 januari 2001 av Jimmy Wales och Larry Sanger och nu finns det över 300 språkversioner av uppslagsverket och över 200 000 personer redigerar artiklar varje månad.

Läs mer

Vem är Jimmy Wales och Larry Sanger?

Lawrence Mark "Larry" Sanger, född 16 juli 1968 i Bellevue, Washington, grundade Wikipedia den 15 januari 2001 tillsammans med Jimmy Wales. Varifrån kommer information? Information återfinns som substansinnehållet vid användning av tal, skrift, symboler, bilder och som kodat data anpassat för specifika media som datorer. Ordagrant härstammar ordet från latinets informare vilket skulle ge betydelsen "att ge form (åt)" eller "utforma".

Är Wikipedia en säker källa?

Wikipedia är fortsatt en av de tio populäraste sidorna på internet. Det som hade kunnat underminera Wikipedias trovärdighet är att plattformen öppet för vem som helst att gå in och justera informationen som finns där. Men det har visat sig att det är just detta som också uppslagsverkets styrka. Man kan också fråga Är wikipedia ett uppslagsverk? Wikipedia är ett uppslagsverk, men inget vanligt uppslagsverk.

Därefter, vem kontrollerar wikipedia?

Svar: Till skillnad från traditionella uppslagsverk, som skrivs av en grupp utvalda experter, skapas och omskapas Wikipedias innehåll av dess användare. Mängden skribenter som kontrollerar varandras bidrag, tillsammans med ett antal verktyg som är inbyggda i programvaran, är tillräckligt för att texterna ska bli bra. Hur finansieras Wikipedia? Wikimedia Foundation finansieras främst genom bidrag från miljontals människor runt om i världen. Den genomsnittliga gåvan motsvarar cirka 125 svenska kronor, och vi är tacksamma för att så många människor värderar Wikipedia och vill slå vakt om dess framtid.

På motsvarande sätt, vem har gjort ne se?

Vår historia

Flera svenska förlag visade sitt intresse, men först i augusti 1985 skrev Bokförlaget Bra Böcker på ett avtal med Statens kulturråd (på initiativ av riksdagen) och Svenska sparbanksföreningen om att förlaget skulle producera Nationalencyklopedin.
Med detta i åtanke, vad betyder uppslagsverk?

Encyklopedin är en online-databas eller ett referensverk som innehåller detaljerad information om en mängd olika ämnen.

Hur granskas information på Wikipedia?

Frivilliga redaktörer granskar och bedömer kvaliteten på artiklar på Wikipedia. De tittar på faktorer som noggrannhet, neutralitet och om artikeln är väl källbelagd. De kontrollerar också om det finns stavfel och grammatiska fel.

By Egerton

Hur får du använda artiklar som du hittar på Wikipedia Varför får du använda materialet? :: Vilka är de fyra Grundsåserna?
Användbara länkar