Hem > V > Vem Kontrollerar Wikipedia?

Vem kontrollerar Wikipedia?

Svar: Till skillnad från traditionella uppslagsverk, som skrivs av en grupp utvalda experter, skapas och omskapas Wikipedias innehåll av dess användare. Mängden skribenter som kontrollerar varandras bidrag, tillsammans med ett antal verktyg som är inbyggda i programvaran, är tillräckligt för att texterna ska bli bra.

Läs mer

Med detta i åtanke, vem står bakom wikipedia?

Engelskspråkiga Wikipedia startades den 15 januari 2001 av Jimmy Wales och Larry Sanger och nu finns det över 300 språkversioner av uppslagsverket och över 200 000 personer redigerar artiklar varje månad. Därmed, Är wikipedia seriöst? Den som säger att nätuppslagsverket Wikipedia är fullt med en massa strunt har fel. Undersökningar visar att största delen artiklarna på Wikipedia (oftast) är fakta. Men det gäller att minnas att vem som helst kan redigera artiklarna och att informationen därför kan vara felaktig.

Är Wikipedia svenskt?

Svenskspråkiga (Wikipedia) används officiellt istället för svenska. Detta görs medvetet för att förtydliga att encyklopedin inte riktar sig till just svenskar eller Sverige utan till alla som förstår det svenska språket. Vem granskar Wikipedia? Det finns inga direkta krav för vem som får och inte får granska en artikel. Lättast att säga är att den som känner sig mest manad gärna får ta på sig ansvaret att granska en artikel. Det finns dock ett antal ämneskunniga personer som finns till för att hjälpa dig inom specifika områden.

Vem är Jimmy Wales och Larry Sanger?

Lawrence Mark "Larry" Sanger, född 16 juli 1968 i Bellevue, Washington, grundade Wikipedia den 15 januari 2001 tillsammans med Jimmy Wales. Med tanke på detta, hur finansieras wikipedia? Wikimedia Foundation finansieras främst genom bidrag från miljontals människor runt om i världen. Den genomsnittliga gåvan motsvarar cirka 125 svenska kronor, och vi är tacksamma för att så många människor värderar Wikipedia och vill slå vakt om dess framtid.

Därefter, vem har gjort ne se?

Vår historia

Flera svenska förlag visade sitt intresse, men först i augusti 1985 skrev Bokförlaget Bra Böcker på ett avtal med Statens kulturråd (på initiativ av riksdagen) och Svenska sparbanksföreningen om att förlaget skulle producera Nationalencyklopedin.
På motsvarande sätt, kan alla redigera wikipedia?

Ja, vem som helst kan redigera Wikipedia. Wikipedia är en samarbetsplattform som alla kan redigera. Det finns dock vissa riktlinjer som redaktörerna måste följa för att upprätthålla webbplatsens kvalitet.

På motsvarande sätt, vilken källa är mest trovärdig?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga eftersom det beror på den enskilda situationen och vilken typ av information man söker. I allmänhet är det dock allmänt accepterat att information från officiella källor (t.ex. myndigheter) är mer trovärdig än information från inofficiella källor (t.ex. personliga bloggar). Detta beror på att officiella källor vanligtvis är mer tillförlitliga och har större trovärdighet än inofficiella källor.

By Joice

Vad betyder nödfall? :: Hur många använder Snapchat 2021?
Användbara länkar