Hem > H > Hur Får Du Använda Artiklar Som Du Hittar På Wikipedia Varför Får Du Använda Materialet?

Hur får du använda artiklar som du hittar på Wikipedia Varför får du använda materialet?

En av Wikipedias grundprinciper är att dess innehåll ska vara fritt. Till skillnad från många andra källor på och utanför Internet får du alltså återanvända Wikipedias material – utan att betala, utan att fråga om lov och utan att smyga.

Läs mer

Därefter, när blir data information?

Kortfattat innebär data en representation av fakta, begrepp eller instruktioner i en form lämpad för överföring, tolkning eller bearbetning av människor eller maskiner. Information å andra sidan innebär själva innebörden av datan, vilket förutsätter att det finns en mottagare som kan tolka datan. Vad är en säker källa? För att betraktas som trovärdig ska en källa vara publicerad, exempelvis i en bok (ej självpublicerad på eget förlag), en tidskrift eller av en större organisation, vara författad av en expert på ämnet och granskad av en utgivare eller av en annan expert.

Följaktligen, får man som elev använda wikipedia som referens i mina uppgifter?

– Alla uppgifter som kan ifrågasättas ska ha en källhänvisning till en trovärdig källa. Alla som använder Wikipedia ska kunna följa länken. Det som skrivs ska vara verifierbart. Alla elever kommer i kontakt med Wikipedia, säger hon. Hur kan en källas syfte påverka hur trovärdig den är? För att ta reda på om en källa är trovärdig måste vi systematiskt ställa frågor om källans innehåll, upphov och syfte. Hur ska vi använda källan? Vi måste också utöver detta ta reda på om källan är relevant för vårt syfte. Vilken typ av uppgift ska vi lösa och vad är det egentligen vi letar efter?

Är uppslagsverk trovärdiga?

Tillförlitligt. Uppslagsverket är Sveriges främsta med långt över 200 000 faktagranskade uppslagsord. Bakom uppslagsorden står 4 500 ämnesexperter och en sakkunnig redaktion som bearbetar och uppdaterar artiklarna. Kan man kontakta Wikipedia? Var beredd på att det ibland kan vara så att ingen just då tittar i kanalen. E-posta Wikimedias svenska informationsgrupp: [email protected]. Ej faktafrågor. Administratörer är användare med behörighet att radera, återställa och låsa sidor.

Hur ser Wikipedia ut?

Wikipedia är uppbyggt på samma sätt som övriga Internet: På nästan alla sidor finns en artikel där olika ord eller bilder länkar vidare till andra artiklar. På Wikipedia har länkarna olika färg: Blå länkar är interna länkar - de leder till andra artiklar här på svenskspråkiga Wikipedia. Hur redigerar man en artikel på Wikipedia?

Om du antar att du vill ha instruktioner om hur du redigerar en artikel på Wikipedia:
1) Navigera till artikeln du vill redigera.
2) Klicka på knappen "Redigera" i det övre högra hörnet av sidan.
3) En ny sida laddas med en textredigerare. Gör de ändringar du vill göra i artikeln.
4) Längst ner på sidan skriver du en kort sammanfattning av de ändringar du gjort i fältet "Redigera sammanfattning".
5) Klicka på knappen "Publicera ändringar".

Hur Kvalitetsbedöma artiklar på Wikipedia Vilka kriterier är viktigast?

För att bedöma kvaliteten på artiklar på Wikipedia är de viktigaste kriterierna noggrannhet, neutralitet och fullständighet.
Noggrannhet är viktigt eftersom läsarna måste kunna lita på att den information de läser är korrekt. För att bedöma noggrannheten bör du kontrollera referenserna och se till att de kommer från tillförlitliga källor.
Neutralitet är viktigt eftersom Wikipedia är ett uppslagsverk och bör presentera information ur en neutral synvinkel. För att bedöma neutraliteten ska du se till att artikeln inte tar ställning i någon debatt och att alla relevanta synpunkter representeras på ett rättvist sätt.
Fullständighet är viktigt eftersom läsarna måste kunna lita på att den information de läser är fullständig. För att bedöma fullständighet ska du se till att artikeln täcker all relevant information om ämnet.

By Belinda Ensminger

Hur fungerar internet enkel förklaring? :: Vem står bakom Wikipedia?
Användbara länkar