Hem > H > Hur Hittar Du Bilder Som Är Fria Att Använda?

Hur hittar du bilder som är fria att använda?

Hur hittar du bilder som är fria att använda?

  1. CC Search. Organisationen Creative Commons tillhandahåller söktjänsten CC Search.
  2. Filtrera efter licens i din Google-sökning.
  3. Sök efter Creative Commons-material på fotosajten Flickr.
  4. Wikimedia Commons.

Läs mer

På motsvarande sätt, får man skriva ut bilder från google?

Det här är regeln. Sedan finns det så klart undantag. Det räcker alltså inte med att skriva "bild från Google" eller "bild från Pinterest" och länka tillbaka. Har du inte godkännande från fotografen att publicera bilden så bryter du mot upphovsrättslagen. Därefter, Är pixabay gratis? Observera att Pixabay är en reklamfinansierad tjänst. I ditt sökresultat kommer du även att se bilder under vinjetten Sponsored Images. Det här är bilder som inte är gratis utan som du får köpa genom kommersiella tjänster som Istockphoto.

Och därefter, Är det olagligt att ta bilder från google?

När du söker på Google Sök kan du filtrera resultaten efter bilder med en licens som tillåter att du återanvänder bilden. Viktigt! Bilder kan vara upphovsrättsskyddade. Läs mer om hur du hittar innehåll som du kan återanvända nedan. På motsvarande sätt, hur ser man om man får använda en bild? Beroende på vad du vill använda din bild till så väljer du det sökfilter för användningsrättigheter som är aktuellt för din publicering. OBS! Att denna sökning även kan leta fram bilder som får publiceras i kommersiella sammanhang.

Vilka bilder får man använda fritt?

Bilder som kan publiceras utan tillstånd på internet

Egna bilder. Creative Commons-licensierade bilder, det vill säga bilder där upphovspersonen angett med CC-licensmärkningar eller symboler hur verket får användas. Bilder där det står tydligt uttryckt att bilderna får spridas fritt, även på nätet.
Med detta i åtanke, får man skriva ut bilder från internet? För att få använda en bild ska du alltså ha fotografens godkännande – det betyder att det alltså inte räcker att skriva fotografens namn eller "lånad från nätet/Google/fotografens namn" under bilden – allt annat är bildstöld.

Med detta i åtanke, Är det olagligt att lägga ut bilder på andra?

Personen som tagit bilden har också upphovsrätten till denna och bestämmer hur den ska användas och får även publicera denna på sociala medier som huvudregel. Detta så länge inte bilden är av kränkande karaktär. Den som olovligen i hemlighet tar en bild av någon exempelvis inomhus kan dömas för kränkande fotografering. Vad händer om man använder en bild utan tillstånd?

Om du använder en bild utan tillstånd kan du bryta mot upphovsrätten till bilden. Detta kan leda till en stämning från upphovsrättsinnehavaren.

Med detta i åtanke, vilka bilder får man använda i skolan?

Det finns inget slutgiltigt svar på den här frågan, eftersom det kan bero på enskilda skolors policy. I allmänhet är dock bilder som är lämpliga att använda i skolmiljöer sådana som är icke-våldsamma, icke-sexuella och icke-känsliga. Dessutom är det generellt sett tillrådligt att undvika att använda bilder som är upphovsrättsskyddade eller som tillhör någon annan utan dennes tillstånd.

By Henryk Theilen

Vad kostar Art Store? :: Vem kan hjälpa mig?
Användbara länkar