Hem > V > Vad Heter Lagen Som Reglerar Rätten Att Använda Programvaror?

Vad heter lagen som reglerar rätten att använda programvaror?

2 § Upphovsrätt innefattar, med de inskränkningar som föreskrivs i det följande, uteslutande rätt att förfoga över verket genom att framställa exemplar av det och genom att göra det tillgängligt för allmänheten, i ursprungligt eller ändrat skick, i översättning eller bearbetning, i annan litteratur- eller konstart

Läs mer

Och därefter, vad betyder begreppet upphovsrätt?

Copyright är det engelska ordet för svenskans "upphovsrätt". Upphovsrätt, eller copyright, skyddar musik, film, litteratur och annat skapande, såsom skulpturer, möbler, lampor och byggnadskonst. Även källkoden till ett datorprogram skyddas av upphovsrätten/copyright. Hur definierar lagen ett konstnärligt verk? Till litterära verk hänförs kartor, samt även andra i teckning eller grafik eller i plastisk form utförda verk av beskrivande art. Vad som i denna lag sägs om datorprogram skall i tillämpliga delar gälla även förberedande designmaterial för datorprogram. Lag (1994:190).

Vad menas med begreppet verkshöjd?

Ett verk ska vara unikt för att uppnå verkshöjd, dvs att verket ska vara resultat av en intellektuell skapande verksamhet som har sådan individuell särprägel att två personer, oberoende av varandra, rimligen inte skulle kunna prestera exakt samma resultat. Följaktligen, hur får upphovsmannen betalt för sitt verk? BUS inkasserar ersättningen för användandet av konstverk och betalar sedan ut ersättningen till verkets skapare. En viktig del av BUS verksamhet går ut på att sluta avtal med parter som använder upphovsrättsligt skyddade verk.

På motsvarande sätt, varför 70 år upphovsrätt?

Upphovsrättslagen är en snårskog som du lätt kan gå vilse i. Men vill du vara på den säkra sidan kan du i alla fall leva efter följande: 70 år efter att upphovsmannen avlidit förlorar ett verk sitt skydd. Lägg alltså märke till att det är upphovsmannens dödsdag som räknas, inte när verket framställdes. Med tanke på detta, får man kopiera konstverk? I både upphovsrättslagen och Brottsbalken finns bestämmelser som tydligt klargör att det inte är tillåtet, t.o.m. brottsligt, att medvetet (uppsåtligen) kopiera annans konstverk i formen/uttrycket.

Vem har upphovsrätt till en film?

Filminspelning och upphovsrätt

Upphovspersoner är i första hand den regissör, manusförfattare, koreograf, filmfotograf, kompositör, animatör, scenograf och kostymtecknare som själv eller tillsammans med andra upphovspersoner skapar en film.
Vem räknas som upphovsman?

En författare är en person som har skapat ett verk som innehåller originellt material. Verket kan vara en bok, artikel, film, musik eller annat. För att räknas som författare måste man ha skapat verket själv, och det får inte vara kopierat från någon annan källa.

Får man kopiera text från internet?

Det är inte tillåtet att kopiera text från internet. Om du gör det kan du bli dömd för upphovsrättsintrång.

By Elstan

Är texten i pratbubblan? :: Hur sätter man ihop flera PDF-filer?
Användbara länkar