Hem > V > Vilka Bilder Får Man Använda Gratis?

Vilka bilder får man använda gratis?

10 sajter med gratis bilder du kan använda fritt

  • Unsplash. Letar du efter riktigt snygga högupplösta bilder på natur och omgivningar är Unsplash sidan för dig.
  • Kaboompics.
  • StockSnap.io.
  • Gratisography.
  • Life of Pix.
  • PicJumbo.
  • Barnimages.
  • FoodiesFeed.

Läs mer

Och en annan fråga, hur hittar du bilder som är fria att använda?

Hur hittar du bilder som är fria att använda?

  1. CC Search. Organisationen Creative Commons tillhandahåller söktjänsten CC Search.
  2. Filtrera efter licens i din Google-sökning.
  3. Sök efter Creative Commons-material på fotosajten Flickr.
  4. Wikimedia Commons.
Man kan också fråga vilka bilder är tillåtna att använda? I de flesta fall är bilder skyddade av upphovsrättslagen. Det innebär att den person (upphovsman) som tagit bilden också äger bilden – oavsett vem som äger kameran. Oftast är det därför inte tillåtet att använda en bild som du hittar på nätet.

Folk frågar också får man skriva ut bilder från google?

Det här är regeln. Sedan finns det så klart undantag. Det räcker alltså inte med att skriva "bild från Google" eller "bild från Pinterest" och länka tillbaka. Har du inte godkännande från fotografen att publicera bilden så bryter du mot upphovsrättslagen. Kan man använda andras bilder? För att få använda någon annans bild krävs som huvudregel ett samtycke från den som skapat bilden, det vill säga upphovsmannen. Vidare måste den så kallade ideella rätten respekteras, vilket exempelvis betyder att upphovsmannen ska anges.

Får man lägga ut bilder från Pinterest?

Använda bilder på Pinterest

Med undantag för ovanliga fall är Pinterest inte upphovsrättsinnehavare av de bilder som användare lägger upp på webbplatsen. Vid behov bör du få tillstånd att använda en bild från dess upphovsman.
Hur ser man om man får använda en bild? Beroende på vad du vill använda din bild till så väljer du det sökfilter för användningsrättigheter som är aktuellt för din publicering. OBS! Att denna sökning även kan leta fram bilder som får publiceras i kommersiella sammanhang.

Dessutom, vad händer om jag använder en bild utan tillstånd?

Vad händer om jag använder en bild utan tillstånd? Den som använder ett konstverk eller annan bild utan tillstånd kan göra sig skyldig till upphovsrättsintrång. Det innebär bland annat att upphovspersonen kan ha rätt att få betalt i efterhand. Folk frågar också hur söker jag med en bild?

Det finns några olika sätt att söka med en bild, beroende på sökmotor.
På Google kan du söka med en bild genom att gå till fliken Bilder, klicka på kamerasymbolen i sökfältet och sedan antingen ladda upp en bild från din dator eller ange webbadressen till en bild. Du kan också dra och släppa en bild i sökfältet.
På Bing kan du klicka på fliken Bilder och sedan klicka på kamerasymbolen i sökfältet. Du kan sedan ladda upp en bild eller ange webbadressen till en bild.
På Yahoo kan du klicka på fliken Bilder och sedan antingen ladda upp en bild eller ange webbadressen till en bild.

Dessutom, får man skriva ut bilder från internet?

Det finns inget slutgiltigt svar på den här frågan eftersom det beror på vilken upphovsrättslig status bilden i fråga har. Om bilden är allmänt tillgänglig eller om du har uttryckligt tillstånd från upphovsrättsinnehavaren att skriva ut den, bör du kunna skriva ut den utan problem. Om bilden däremot är upphovsrättsskyddad och du inte har uttryckligt tillstånd från upphovsrättsinnehavaren kan tryckning av bilden innebära ett intrång i upphovsrätten och du kan bli skadeståndsskyldig.

By Washko Naz

Är det olagligt att lägga ut bilder på andra? :: Får man lägga ut bilder på sina barn?
Användbara länkar