Hem > F > Får Man Lägga Ut Bilder På Sina Barn?

Får man lägga ut bilder på sina barn?

Vad säger då juridiken om att dela bilder på sina barn? Sedan Barnkonventionen blev svensk lag har barns rätt till integritet stärkts. Rent juridiskt behöver man dock inte ha sitt barns tillstånd att publicera bilder av dem på nätet.

Läs mer

Är det olagligt att fotografera barn?

Det finns inget generellt förbud mot att fotografera eller filma personer, inte heller vad gäller barn. Man kan dock göra sig skyldig till brottet kränkande fotografering om man fotograferar någon som befinner sig i ett privat utrymme, eller ofredande om man verkligen stör en person. Dessutom, Är det olagligt att lägga ut bilder på andra? Personen som tagit bilden har också upphovsrätten till denna och bestämmer hur den ska användas och får även publicera denna på sociala medier som huvudregel. Detta så länge inte bilden är av kränkande karaktär. Den som olovligen i hemlighet tar en bild av någon exempelvis inomhus kan dömas för kränkande fotografering.

Vad får man fotografera och publicera?

– Enkelt uttryckt får man fotografera överallt på allmän plats. Men man får inte fota skyddsobjekt, i domstolar och på privat mark där det råder fotoförbud, det vill säga där någon har bestämmande och beslutande rätt som till exempel biografer, gallerior och skolor, säger Thomas Riesler. Får man fotografera barn på förskolan? Endast förskolans personal fotograferar i den dagliga verksamheten för att dokumentera den pedagogiska verksamheten. Vårdnadshavare och andra anhöriga får endast under "ordnade" former fotografera sina egna barn vid olika tillställningar, efter personalens anvisningar.

Och en annan fråga, får man filma någon utan tillstånd?

Huvudregeln är ni får filma vad ni vill, vilket även inkluderar människor. Alltså behöver ni i princip inte be om tillstånd för att filma på allmän plats såsom gator, torg eller parker. Det är även tillåtet att stå utanför och filma in på privat område men att stå inom det privata området och filma kräver tillstånd. Följaktligen, får man filma barn i skolan? Man bör vara mycket försiktig när man filmar elever på lektionstid. Sådan filmning är extra integritetskänslig, särskilt om även ljud spelas in, och kan sägas innebära ett intrång i elevernas personliga integritet. Generellt sett kan man säga att filmningen är tillåten så länge den inte kränker den som filmas.

Med tanke på detta, får man smygfota folk?

Sedan är det straffbart att smygfotografera någon i ett badrum. Men du får fortfarande fotografera människor på allmän plats utan att fråga om lov. Kamera & Bild reder ut begreppen kring den nya paragrafen »kränkande fotografering«. Får man fota andra människor utomhus?

Det finns inget slutgiltigt svar på den här frågan eftersom det beror på lagarna i det land eller den stat där du tar bilderna. I allmänhet är det dock acceptabelt att fotografera andra människor utomhus utan deras tillstånd så länge du inte inkräktar på deras privatliv.

Med tanke på detta, Är det olagligt att publicera?

Det finns inget enkelt svar på den här frågan eftersom det beror på ett antal faktorer, bland annat i vilken jurisdiktion du publicerar, vilken typ av verk du publicerar och verkets upphovsrättsliga status. I allmänhet är det dock inte olagligt att publicera upphovsrättsskyddat material utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren, förutsatt att du inte gör intrång i dennes exklusiva rättigheter.

By Crutcher

Vilka bilder får man använda gratis? :: Hur gör man bildkällor?
Användbara länkar