Hem > F > Får Man Lägga Ut Bilder På Andra Utan Tillåtelse?

Får man lägga ut bilder på andra utan tillåtelse?

Personen som tagit bilden har också upphovsrätten till denna och bestämmer hur den ska användas och får även publicera denna på sociala medier som huvudregel. Detta så länge inte bilden är av kränkande karaktär. Den som olovligen i hemlighet tar en bild av någon exempelvis inomhus kan dömas för kränkande fotografering.

Läs mer

Får man Smygfota folk?

Sedan är det straffbart att smygfotografera någon i ett badrum. Men du får fortfarande fotografera människor på allmän plats utan att fråga om lov. Kamera & Bild reder ut begreppen kring den nya paragrafen »kränkande fotografering«. På motsvarande sätt, får man ta kort på vem som helst? Det finns inget förbud mot att filma eller fotografera någon på allmän plats, till och med om detta görs mot den filmade eller fotograferade personens vilja. I allvarliga fall av förföljelse med kamera kan gärningen dock klassificeras som ofredande.

Dessutom, får man fota andra människor utomhus?

Ja, generellt får du fota människor som inte gett sitt samtycke på allmänna platser såsom i parker eller på torg. Om de personer som inkluderas i bilden ej gett samtycke kan ett tillstånd krävas, med förmodligen bara såvida bilden kan uppfattas som kränkande. Man kan också fråga vill inte bli fotograferad? Ibland försvinner det med tiden. Låt din tjej testa att fotografera dig och låt henner bli delaktig i hela processen - då tycker hon kanske att det är roligare, En del tycker inte om att posera framför en kamera men tycker att det är ok om man tar ögonblicksbilder. Det finns många varianter och folk ändrar sig ibland.

På motsvarande sätt, vad innebär fotograferingsförbud?

Fotograferingsförbud är ett förbud mot att fotografera en viss plats, ett visst föremål eller en viss händelse, eller att medföra kamerautrustning dit.. Förbudet kan i vissa fall, såsom beträffande skyddsobjekt, vara styrkt i straffrätten, och i så fall är det ett brott att fotografera. Följaktligen, när är det olagligt att fotografera? Friheten att få fotografera inskränks i sin tur i brottsbalken (BrB). Enligt BrB 4:6a är det otillåtet att filma eller fotografera någon i hemlighet som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller liknande utrymme. Brottet kallas kränkande fotografering.

Vilka bilder är skyddade verk?

Vilka bilder är skyddade verk? Det kan vara en teckning, illustration eller ett fotografi. Det kan också vara ett fotografi av ett annat skyddat verk t ex en skulptur eller målning. Ett verk är ett konstnärligt alster som har upphovsrättsligt skydd. Får man filma på privat mark?

Det beror på landet och markägarens tillstånd. I USA, till exempel, behöver du i allmänhet markägarens tillstånd för att filma på privat mark.

Med hänsyn till detta, vilken lag eller förordning riskerar man att bryta mot om man otillåtet sprider bilder på ett skyddat område?

Det finns några olika lagar och förordningar som du kan bryta mot om du olagligt sprider bilder i ett skyddat område. Den första är lagen om upphovsrätt från 1976, som skyddar originalverk från att reproduceras utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd. Om du ertappas med att distribuera bilder utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd kan du dömas till böter eller fängelse i upp till fem år. Den andra lagen är Digital Millennium Copyright Act, som gör det olagligt att sprida upphovsrättsskyddat material utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd. Om du ertappas med att sprida bilder utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd kan du dömas till böter eller fängelse i upp till två år. Den tredje lagen är National Parks Service Organic Act, som förbjuder otillåten kommersiell användning av nationalparkernas resurser. Om du ertappas med att distribuera bilder i en nationalpark utan parkens tillstånd kan du dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader.

By Lisle

Vad kommer efter Alfa? :: Får man Smygfota folk?
Användbara länkar