Hem > F > Får Man Smygfota Folk?

Får man Smygfota folk?

Sedan är det straffbart att smygfotografera någon i ett badrum. Men du får fortfarande fotografera människor på allmän plats utan att fråga om lov. Kamera & Bild reder ut begreppen kring den nya paragrafen »kränkande fotografering«.

Läs mer

Är det lagligt att ta bilder på andra?

Friheten att få fotografera inskränks i sin tur i brottsbalken (BrB). Enligt BrB 4:6a är det otillåtet att filma eller fotografera någon i hemlighet som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller liknande utrymme. Brottet kallas kränkande fotografering. Med hänsyn till detta, får man fota andra människor utomhus? Ja, generellt får du fota människor som inte gett sitt samtycke på allmänna platser såsom i parker eller på torg. Om de personer som inkluderas i bilden ej gett samtycke kan ett tillstånd krävas, med förmodligen bara såvida bilden kan uppfattas som kränkande.

Får man lägga ut bilder på vem som helst?

Du får ta foto och lägga upp på vem du vill men om personen du fotat säger att den inte vill vara med måste du censurera. Men så länge inget sägs ska det vara okej enligt lag att lägga upp bilder. Dessutom, vilka bilder är skyddade verk? Vilka bilder är skyddade verk? Det kan vara en teckning, illustration eller ett fotografi. Det kan också vara ett fotografi av ett annat skyddat verk t ex en skulptur eller målning. Ett verk är ett konstnärligt alster som har upphovsrättsligt skydd.

Får man filma på privat mark?

Huvudregeln är ni får filma vad ni vill, vilket även inkluderar människor. Alltså behöver ni i princip inte be om tillstånd för att filma på allmän plats såsom gator, torg eller parker. Det är även tillåtet att stå utanför och filma in på privat område men att stå inom det privata området och filma kräver tillstånd. Vad är lagen om kränkande fotografering? Det nya brottet kränkande fotografering införs i lagen från den . Det innebär att det blir förbjudet att i hemlighet fotografera eller filma någon som befinner sig i sin privata miljö eller på en annan plats som är avsedd att vara privat, på en toalett, i ett omklädningsrum eller liknande.

Dessutom, Är det olagligt att fota i skolan?

– Skollagen säger att det ska finnas ordningsregler på varje skola och då kan man ha inskrivet i dem att man inte ska filma eller fotografera varandra under lektioner och liknande. Det är en etisk fråga. Skolan kan ha en generell policy mot fotografering och filmning, men det här är inte helt lätt att hantera. Dessutom, vill inte bli fotograferad?

Det finns några sätt att undvika att bli fotograferad. Ett sätt är att hålla sig borta från allmänhetens ögon och undvika platser där det är troligt att det finns fotografer. Ett annat sätt är att klä dig i kläder som gör det mindre troligt att du blir uppmärksammad eller som gör det svårare för fotograferna att få en tydlig bild av ditt ansikte. Du kan också försöka hålla ansiktet täckt när du befinner dig offentligt. Slutligen kan du alltid be en fotograf att inte ta dig på bild.

På motsvarande sätt, när får man fotografera människor och vad får man göra med de bilderna?

Det finns några olika scenarier där du får fotografera människor och vad du får göra med bilderna. Om du befinner dig på en offentlig plats är det i allmänhet tillåtet att fotografera människor så länge du inte stör dem eller bryter mot någon annan lag. Du får till exempel inte fotografera någon i ett privat utrymme utan dennes tillstånd, även om du befinner dig i ett offentligt utrymme. Om du fotograferar någon i journalistiskt syfte kan du ha mer spelrum när det gäller vad du får göra med bilderna. Du kan t.ex. använda bilder av personer på ett offentligt område utan deras tillstånd om du skriver en nyhetsartikel om en protest eller demonstration. Det är dock alltid bäst att få uttryckligt tillstånd från människor innan du använder deras bilder, särskilt om du planerar att använda dem i kommersiellt syfte.

By Marucci

Får man lägga ut bilder på andra utan tillåtelse? :: Är det ett brott att filma någon?
Användbara länkar