Hem > r > Är Det Ett Brott Att Filma Någon?

Är det ett brott att filma någon?

Om du filmar någon som befinner sig i en särskilt utsatt situation och sedan sprider filmen vidare kan du göra dig skyldig till brottet olaga integritetsintrång. En särskilt utsatt situation kan innebär att någon utsätts för misshandel eller om personen som filmas är avklädd eller i en sexuell situation.

Läs mer

Får man filma sina grannar?

Sedan 2013 finns det ett brott som heter kränkande fotografering (4 kap. 6 a § brottsbalken). Genom att filma dig i din bostad utan din vilja kan det vara så att din granne gjort sig skyldig till kränkande fotografering. Får man filma folk och lägga ut på nätet? Vet du om att det kan vara ett brott att publicera filmer och bilder på nätet? Det beror såklart på vad de föreställer. Om du sprider allvarligt kränkande bilder eller filmer om någon, eller sprider ett rykte, kan det vara ett brott som kallas förtal. Det gäller oavsett om det är sant eller inte.

Folk frågar också när får man filma polisen?

Det finns inte något generellt förbud mot att filma en polis i tjänsten i en offentlig miljö. Polisens rätt att säga till någon att sluta filma är enligt Polismyndighetens mening begränsad till situationer som faller inom ramen för polisverksamhetens ändamål och polisens uppgifter ( 1 och 2 §§ polislagen ). Får man filma i sitt hem? Det görs för det mesta en intresseavvägning där man väger personen som får sina personuppgifter registrerade mot den som registrerar uppgifterna. Det bör alltså vara tillåtet för dig som privatperson att filma i ditt hem om det är fråga om kameraövervakning av ren privat natur.

Därefter, Är det olagligt att ta kort på någon som inte vill?

Det är ej olagligt att ta kort på folk utan deras tillåtelse så länge det inte står någon skylt som där står att fotografering inte är tillåten eller om personen i fråga känner sig kränkt (du får fortfarande behålla fotografierna men du får då kanske en polisanmälan mot dig/får betala böter). Får man bli filmad på jobbet? 1 Måste arbetsgivaren söka tillstånd för att kamerabevaka på arbetsplatsen? Det beror på. Sker övervakningen på platser som allmänheten inte har tillträde till måste inte arbetsgivaren söka tillstånd för att kamerabevaka, men arbetsgivaren är skyldig att följa dataskyddsförordningen (GDPR).

Får man spionera på sina grannar?

Det går inte. Du kan heller inte stå och bevaka och iaktta bostaden en bit ifrån rutan. Då blir det ofredande av en sådan situation. Får du filma eller ta kort på en kompis när ni är hemma utan att be om lov i skolan?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga eftersom det beror på skolans policy. Generellt sett är det dock osannolikt att en skola skulle ha en policy som förbjuder eleverna att fotografera eller filma vänner när de är hemma. Därför är det förmodligen acceptabelt att fotografera eller filma vänner hemma utan att först be om tillstånd från skolan.

Vad får man lägga ut på sociala medier?

Det finns många olika saker som du kan publicera på sociala medier, men några av de mest populära är foton, videor, artiklar och statusuppdateringar. Du kan också lägga upp länkar till webbplatser och dela andras innehåll.

By Biondo Colafrancesco

Får man Smygfota folk? :: Vilken hastighet klarar en CAT5e kabel?
Användbara länkar