Hem > F > Får Man Filma Barn Utan Tillstånd?

Får man filma barn utan tillstånd?

Det finns inget generellt förbud mot att fotografera eller filma personer, inte heller vad gäller barn. Man kan dock göra sig skyldig till brottet kränkande fotografering om man fotograferar någon som befinner sig i ett privat utrymme, eller ofredande om man verkligen stör en person.

Läs mer

På motsvarande sätt, vill inte vara med på bild?

Om en person vill återkalla sitt samtycke ska hen ta kontakt med angiven kontaktperson, se nedan. För handläggning av återkallade bilder krävs att personen ska kunna identifiera sig, och finns inget skriftligt avtal så måste bilderna tas bort. Därmed, vad är lagen om kränkande fotografering? Det nya brottet kränkande fotografering införs i lagen från den . Det innebär att det blir förbjudet att i hemlighet fotografera eller filma någon som befinner sig i sin privata miljö eller på en annan plats som är avsedd att vara privat, på en toalett, i ett omklädningsrum eller liknande.

Med tanke på detta, får man ta kort på andras hus?

6. Får man fotografera hus och byggnader utan tillstånd? Svar: Att fotografera byggnader, vare sig de är offentliga eller privata, är tillåtet enligt lagen så länge fotografen befinner sig på allmän plats. Fotografierna får sedan användas i trycksaker och andra tvådimensionella former. När får man fotografera människor och vad får man göra med de bilderna? Man får inte olovligen fota någon i hemlighet som befinner sig i ett utrymme av privat karaktär. T ex bostad, toalett, omklädningsrum. Upphovsrättslagen från 1994: Fotografiska verk = två fotografer kan inte samtidigt skapa likadana fotografier.

Med tanke på detta, hur gäller upphovsrätten kring bilder publicerade på internet?

I de flesta fall är bilder skyddade av upphovsrättslagen. Det innebär att den person (upphovsman) som tagit bilden också äger bilden – oavsett vem som äger kameran. Oftast är det därför inte tillåtet att använda en bild som du hittar på nätet. Vilka bilder är skyddade verk? Vilka bilder är skyddade verk? Det kan vara en teckning, illustration eller ett fotografi. Det kan också vara ett fotografi av ett annat skyddat verk t ex en skulptur eller målning. Ett verk är ett konstnärligt alster som har upphovsrättsligt skydd.

Man kan också fråga vilken lag eller förordning riskerar man att bryta mot om man otillåtet sprider bilder på ett skyddat område?

Det är förbjudet att ta bilder i eller in i en rättssal vid rättens sammanträden om inte något annat följer av lag (5 kap. 9 b § rättegångsbalken). Den som bryter mot förbudet döms till böter eller fängelse i högst sex månader (9 kap. 5 a § rättegångsbalken). Och därefter, får man ta kort på andras bilar?

Det finns inget slutgiltigt svar på den här frågan eftersom det beror på lagarna i den jurisdiktion där du tar bilderna. Generellt sett är det dock troligen tillåtet att fotografera andras bilar om du befinner dig på en offentlig plats. Om du däremot befinner dig på privat egendom kan du behöva tillstånd från fastighetsägaren innan du tar bilder.

Vad får man publicera på internet?

Svaret på denna fråga beror på i vilket land publiceringen sker. I allmänhet får dock allt som inte anses olagligt eller skadligt för andra publiceras på Internet. Detta inkluderar, men är inte begränsat till, text, bilder, videor och ljudfiler.

By Madonia Bruney

Hur mobilen påverkar oss? :: Vad säger svensk lag om att fotografera in genom en grannes fönster?
Användbara länkar