Hem > V > Vad Säger Svensk Lag Om Att Fotografera In Genom En Grannes Fönster?

Vad säger svensk lag om att fotografera in genom en grannes fönster?

Fotografen själv behöver inte befinna sig inne i bostaden eller ha monterat upp en kamera där. Detta gäller också för fotografering genom exempelvis ett fönster. Även om någon medvetet exponerar sig i ett bostadsfönster, innebär det inte att jag får fotografera om personen inte är medveten om det.

Läs mer

Får man fotografera på annans tomt?

Du får alltså inte gå in på någon annans tomt för att fota. Om ägaren befinner sig på tomten, klipper gräs eller solar, så får du fortfarande fota från gatan eller vägen utanför. Detta för att personen ifråga får räkna med att bli iakttagen på sin tomt. Det är däremot kriminellt att fota in i bostaden utan tillstånd. Får man fotografera andras barn? På frågan om det är olagligt att fotografera andras barn är alltså det generella svaret nej. Att barnets förälder motsätter sig bilderna ändrar inte på detta. Skulle bilderna vara sådana att de kränker barnets integritet kan fotograferingen dock vara brottslig.

Man kan också fråga får man fotografera andra människor?

Friheten att få fotografera inskränks i sin tur i brottsbalken (BrB). Enligt BrB 4:6a är det otillåtet att filma eller fotografera någon i hemlighet som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller liknande utrymme. Brottet kallas kränkande fotografering. Vad innebär Fotograferingsförbud? Fotograferingsförbud är ett förbud mot att fotografera en viss plats, ett visst föremål eller en viss händelse, eller att medföra kamerautrustning dit.. Förbudet kan i vissa fall, såsom beträffande skyddsobjekt, vara styrkt i straffrätten, och i så fall är det ett brott att fotografera.

Med detta i åtanke, får man publicera bilder på människor utan deras samtycke?

Nej, det finns inget absolut krav att man måste ha ett samtycke från de personer som exempelvis finns på ett foto innan det publiceras. Intresseavvägning är en annan rättslig grund som kan bli aktuell när man publicerar personuppgifter på sociala medier. Får man Smygfota folk? Sedan är det straffbart att smygfotografera någon i ett badrum. Men du får fortfarande fotografera människor på allmän plats utan att fråga om lov. Kamera & Bild reder ut begreppen kring den nya paragrafen »kränkande fotografering«.

Därmed, får man fotografera folk utan tillstånd?

Huvudregeln är ni får filma vad ni vill, vilket även inkluderar människor. Alltså behöver ni i princip inte be om tillstånd för att filma på allmän plats såsom gator, torg eller parker. Det är även tillåtet att stå utanför och filma in på privat område men att stå inom det privata området och filma kräver tillstånd. Följaktligen, får man fota andra människor utomhus?

Den allmänna regeln är att det är tillåtet att fotografera andra människor utomhus utan deras tillstånd så länge de inte befinner sig på en privat plats och de inte är huvudmotivet på bilden. Det finns dock några undantag från denna regel. Om du t.ex. fotograferar en person på en offentlig plats och denne gör något som anses vara privat (t.ex. går på toaletten) behöver du deras tillstånd för att ta fotot. Om du tar ett foto av en person på en offentlig plats och personen är huvudmotivet på fotot måste du dessutom ha dennes tillstånd för att ta fotot.

Man kan också fråga har man rätt att lägga ut en bild av någon annan utan att fråga om lov?

Svaret på denna fråga beror på ett antal faktorer, bland annat i vilket land du befinner dig, vilka lagar som gäller i det landet och under vilka omständigheter bilden togs. Generellt sett har du dock inte rätt att lägga upp en bild på någon annan utan dennes tillstånd, såvida du inte kan visa att du har en legitim anledning att göra det (t.ex. om bilden är nyhetsvärderande eller i utbildningssyfte). Om du inte har tillstånd att lägga ut bilden kan du bli föremål för rättsliga åtgärder från den avbildade personen.

By Cath Levitas

Får man filma barn utan tillstånd? :: Vad finns i Papperskorgen?
Användbara länkar