Hem > V > Vilken Lag Eller Förordning Riskerar Man Att Bryta Mot Om Man Otillåtet Sprider Bilder På Ett Skyddat Område?

Vilken lag eller förordning riskerar man att bryta mot om man otillåtet sprider bilder på ett skyddat område?

Det är förbjudet att ta bilder i eller in i en rättssal vid rättens sammanträden om inte något annat följer av lag (5 kap. 9 b § rättegångsbalken). Den som bryter mot förbudet döms till böter eller fängelse i högst sex månader (9 kap. 5 a § rättegångsbalken).

Läs mer

Får man Smygfota folk?

Sedan är det straffbart att smygfotografera någon i ett badrum. Men du får fortfarande fotografera människor på allmän plats utan att fråga om lov. Kamera & Bild reder ut begreppen kring den nya paragrafen »kränkande fotografering«. Dessutom, vad är copyrightdirektivet? Upphovsrättsdirektivet, eller copyrightdirektivet, fullständigt namn Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/790 av den om upphovsrätt och närstående rättigheter på den digitala inre marknaden och om ändring av direktiven 96/9/EG och 2001/29/EG, är ett EU-direktiv.

Man kan också fråga hur vet man om något är copyright?

Upphovsrätt går inte att ansöka om utan uppstår automatiskt när verket kommer till. Förutsättningen är att verket är tillräckligt originellt. Upphovsrätt gäller, förenklat, i 70 år efter upphovspersonens död. Eventuellt intrång i någons upphovsrättsliga skydd eller designskydd bedöms från fall till fall. Vem är detta bild? Kopiera bildens webbadress och öppna googles sökmotor. Välj bildsök och klicka på den lilla kameran. Klistra in Url:en här och klicka på sök. Resultatet blir alla ställen din bild finns med och även lite relaterat material.

Man kan också fråga Är det olagligt att lägga upp bilder på andra?

Personen som tagit bilden har också upphovsrätten till denna och bestämmer hur den ska användas och får även publicera denna på sociala medier som huvudregel. Detta så länge inte bilden är av kränkande karaktär. Den som olovligen i hemlighet tar en bild av någon exempelvis inomhus kan dömas för kränkande fotografering. Vilka bilder får man kopiera? Bilder är skyddade enligt upphovsrättslagen (Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk). Du behöver alltid upphovspersonens tillstånd att återanvända en bild, om användningen inte faller under någon inskränkning i lagen eller det föreligger något licensvillkor som tillåter fri återanvändning.

Och därefter, får du lägga ut bilder på dina kompisar på din facebooksida utan att fråga dem?

Utan att blinka snor med andra ord Facebook sina användares bilder och använder dem i alla möjliga sammanhang – utan att fråga först och utan att betala ett enda öre. Följaktligen, Är en bild en personuppgift?

Nej, en bild är inte en personuppgift.

Vad innebär brottet kränkande fotografering?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga eftersom det kan variera från jurisdiktion till jurisdiktion. Generellt sett är dock brottet kränkande fotografering en handling som består i att ta fotografier som anses vara obscena eller sexuellt explicita till sin natur utan motivets samtycke. Detta kan ofta klassificeras som en form av voyeurism eller trakasserier och kan leda till brottsliga anklagelser.

By Doone Gualtieri

Hur får man använda bilder på nätet? :: Vad betyder Anti Aliasing?
Användbara länkar