Hem > H > Hur Får Man Använda Bilder På Nätet?

Hur får man använda bilder på nätet?

För att få använda någon annans bild krävs som huvudregel ett samtycke från den som skapat bilden, det vill säga upphovsmannen. Vidare måste den så kallade ideella rätten respekteras, vilket exempelvis betyder att upphovsmannen ska anges.

Läs mer

Får man publicera bilder på människor utan deras samtycke?

Nej, det finns inget absolut krav att man måste ha ett samtycke från de personer som exempelvis finns på ett foto innan det publiceras. Intresseavvägning är en annan rättslig grund som kan bli aktuell när man publicerar personuppgifter på sociala medier. Får man använda en bild från Google? När du söker på Google Sök kan du filtrera resultaten efter bilder med en licens som tillåter att du återanvänder bilden. Viktigt! Bilder kan vara upphovsrättsskyddade. Läs mer om hur du hittar innehåll som du kan återanvända nedan.

Man kan också fråga får man skriva ut bilder från internet?

För att få använda en bild ska du alltså ha fotografens godkännande – det betyder att det alltså inte räcker att skriva fotografens namn eller "lånad från nätet/Google/fotografens namn" under bilden – allt annat är bildstöld. Hur gör jag om jag vill använda en skyddad bild behöver jag fråga konstnären? Det innebär att den som vill publicera fotografiet behöver tillstånd från såväl fotografen som konstnären. Om konstnären är medlem i Bildupphovsrätt utfärdas tillstånd av oss. Får jag ändra i en bild som jag vill publicera? Alla förändringar av en bild till exempel beskärningar måste först godkännas av upphovspersonen.

Får jag använda grafiska bilder som någon annan gjort?

Om du lånar ut din kamera till en kompis och den personen tar bilder med din kamera, så är det alltså inte du som är upphovsmannen till dessa bilder. Då är det din kompis som har skapat bilderna och därmed har rätten till att bestämma hur bilderna får användas. På motsvarande sätt, när du publicerar en bild på internet så krävs normalt personens samtycke? Kom ihåg att du måste kunna koppla ihop person, samtycke och bild/bilder som personen är med på. Du kan till exempel spara underskrivna samtycken tillsammans med utskrifter av bilderna. Publicering som sker under utgivningsbevis berörs inte av Dataskyddsförordningen.

Vad innebär Fotograferingsförbud?

Fotograferingsförbud är ett förbud mot att fotografera en viss plats, ett visst föremål eller en viss händelse, eller att medföra kamerautrustning dit.. Förbudet kan i vissa fall, såsom beträffande skyddsobjekt, vara styrkt i straffrätten, och i så fall är det ett brott att fotografera. På motsvarande sätt, vilken lag eller förordning riskerar man att bryta mot om man otillåtet sprider bilder på ett skyddat område?

Det finns några olika lagar som du kan bryta mot om du olagligt sprider bilder på ett skyddat område. Den första är den federala lagen om upphovsrätt (Federal Copyright Act), som skyddar bilder som har skapats av någon som har upphovsrätt. Om du olagligt sprider dessa bilder kan du bli stämd för upphovsrättsintrång. Dessutom kan du också bryta mot delstatliga lagar mot intrång eller integritet om du distribuerar bilder av människor eller privat egendom utan deras tillstånd. Om du distribuerar bilder som tagits med en drönare kan du också bryta mot Federal Aviation Administration's regler om flygning med drönare i skyddade områden.

Vad för bilder får man använda?

Det finns några olika typer av bilder som du kan använda:
1. Rasterbilder - Rasterbilder består av ett rutnät av pixlar och varje pixel kan ha en annan färg. Den här typen av bild är bäst för foton eller bilder med mycket färg och detaljer. Nackdelen med rasterbilder är att de inte kan skalas upp utan att förlora i kvalitet.
2. Vektorbilder - Vektorbilder består av linjer och former snarare än pixlar. Detta innebär att de kan skalas upp eller ner utan att förlora i kvalitet. Vektorbilder är bäst för logotyper eller bilder med enkla former.
3. 3D-bilder - 3D-bilder skapas med hjälp av särskild programvara, och de kan vara antingen raster- eller vektorbilder. 3D-bilder är bäst för produktvisualiseringar eller andra bilder som måste ses från flera vinklar.

By Pickens Wester

Kan man använda telefonen som router? :: Vilken lag eller förordning riskerar man att bryta mot om man otillåtet sprider bilder på ett skyddat område?
Användbara länkar