Hem > F > Får Man Hänga Ut En Person På Nätet?

Får man hänga ut en person på nätet?

Den innebär att det kan vara brottsligt att peka ut någon som brottslig eller lämna en annan uppgit som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning. För förtal kan man dömas till böter. För grovt förtal kan man dömas för fängelse upp till två år (5 kap. 2 § BrB).

Läs mer

Följaktligen, Är det olagligt att söka upp någon?

Det gäller särskilt om man skriver något dumt om någons hudfärg, kön eller sexuella läggning. Om man fotar någon i duschen kan det vara kränkande fotografering. Då behöver man inte ens lägga ut bilden på nätet för att det ska vara brottsligt. Om man gör det också kan det också vara ett brott. Med hänsyn till detta, Är det olagligt att skicka bilder? Att ta, ha och dela nakenbilder kan vara brottsligt. Polisen ser många fall där unga människor skickar nakenbilder till någon som de litar på, men i nästa steg sprids de vidare. Att dela nakenbilder och andra kränkande bilder är olagligt och spridningen av bilderna kan få utsatta att må väldigt dåligt.

Folk frågar också vart ska man vända sig om man blir utsatt för ett förtalsbrott på internet?

Anmäl brott till polisen

För att anmäla brottet ska du ringa 114 14 eller besöka en polisstation.
Med detta i åtanke, vad är olagligt på nätet? Vanliga näthatsbrott. Ofta är brotten som man tänker på olaga hot, ofredande, förolämpning och förtal. Men det kan också vara olaga integritetsintrång, kränkande fotografering, hets mot folkgrupp och sexuellt ofredande.

Därefter, vad är olagligt att säga?

Yttrandefriheten innebär alltså inte att man får säga eller skriva precis vad som helst. Du får till exempel inte sprida hot, förtal, uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografi eller upphovsrättsskyddat material som du inte äger rättigheterna till, förklarar Ängla Eklund. Vad är falsk tillvitelse? Att lämna osanna uppgifter om en annan person till polis, åklagare eller någon annan myndighet.

Vad är elakt förtal?

I lagboken beskrivs brottet förtal som "Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter"17. Dessutom, vad betyder det att förtala någon?

När någon talar illa om en annan person bakom dennes rygg, i syfte att få andra att tycka sämre om den personen, betraktas det som förtal. Förtal kan ske muntligt eller skriftligt, och det behöver inte vara sant för att betraktas som förtal. Det kan vara mycket skadligt för en persons rykte om folk tror på det som sägs om honom eller henne.

Får jag lägga upp bilder på andra?

Teoretiskt sett kan du lägga upp bilder på andra om du har deras tillstånd. Men om bilderna läggs ut utan personens tillstånd kan du kränka deras rätt till privatliv. Om personen på bilden är igenkännbar kan du dessutom kränka deras rätt till publicitet.

By Chaiken

Är det skillnad på att kränka någon på webben jämfört med att säga det till någon i verkligheten? :: Vilka är de två viktigaste sätten att få evidens på?
Användbara länkar