Hem > V > Vilka Orsaker Kan Ligga Bakom Våld I Nära Relationer?

Vilka orsaker kan ligga bakom våld i nära relationer?

Kontroll och maktbehov är en viktig drivkraft bakom utövandet av våld i nära relationer. Genom fysiskt, psykiskt, sexuellt och materiellt våld kontrolleras offrets beteende och handlingsfrihet. Våld i nära relationer är både ett uttryck för och ett medel för att uppnå makt.

Läs mer

Hur stor andel av kvinnorna i Sverige uppskattas ha utsatts för våld i nära relation?

När man studerar utsatthet för brott i nära relationer under livstiden är det dock en större andel kvinnor som uppger att de varit utsatta; drygt 25 procent av kvinnorna och knappt 17 procent av männen i befolkningen. Och därefter, vad kan våld leda till? Att utsättas för våld kan bidra till ökad risk för olika former av psykisk och fysisk ohälsa, både på kort och på lång sikt. Våld kan ge upphov till akuta skador som kräver sjukvård, men också leda till bland annat kroniska smärtor, ångest, depression och posttraumatiskt stressyndrom.

Vem är mannen som misshandlar?

Enligt officiell statistik över de män som misshandlar sin partner ses vissa grupper av män som överrepresenterade. De grupper som är överrepresenterade i statistiken är män med låg social status, kriminella och missbrukare. Dessutom, vilka drabbas av våld i nära relation? Våld i nära relationer förekommer i alla typer av relationer mellan närstående oavsett sexuell läggning och könsidentitet. Kvinnor, män och icke-binära kan utsättas för våld. De kan även vara förövare. Våld i nära relationer innefattar också våld i familje- och släktrelationer, samt våld som barn upplever i sin familj.

Dessutom, vad är normaliseringsprocessen?

Normaliseringsprocessen definierar vad det är som gör att en person har svårt för att bryta upp ur våldsamma relationer. Det som tidigare varit onormalt som våld, förnedring och känslomässig berg- och dalbana blir närmast en självklarhet, normaliserat. Var fjärde man har utsatts för våld någon gång i sitt liv? Omkring 7 procent av befolkningen lever med någon form av våld i nära relationer. Omkring 2 procent av befolkningen lever med fysiskt våld i nära relation. Var fjärde kvinna och var sjätte man har utsatts någon gång i sitt liv. Våldet mot kvinnor är grövre än mot män.

Hur många kvinnor blir utsatta för sexualbrott i Sverige?

Anmälda sexualbrott

De vanligast förekommande sexualbrotten som anmäldes var sexuellt ofredande (cirka 11 340) och våldtäkt inklusive det nya brottet oaktsam våldtäkt (cirka 9 960). Av de anmälda våldtäkterna gällde 3 900 våldtäkter mot barn i åldern 0–17 år.
Följaktligen, hur många procent kvinnor blir misshandlade i sverige?

Det finns inget slutgiltigt svar på den här frågan eftersom det kan variera beroende på ett antal faktorer, bland annat vilken definition av misshandel som används. Enligt en rapport från 2012 från Brottsförebyggande rådet uppskattas dock 16 % av kvinnorna i Sverige i åldern 18 år och äldre ha utsatts för någon form av fysiskt våld av en partner eller före detta partner under de senaste 12 månaderna. Denna siffra omfattar både lindriga och allvarliga former av misshandel.

Därefter, hur påverkar våld kroppen?

Det finns mycket vetenskaplig forskning om våldets effekter på kroppen. Några av de vanligaste effekterna är:
-Ökad hjärtfrekvens och ökat blodtryck
-Ökade nivåer av stresshormoner
-Muskelspänningar
-Huvudvärk
-Förtäringsproblem
-Sömnproblem
Dessa effekter kan leda till långsiktiga hälsoproblem som hjärtsjukdomar, högt blodtryck, ångest, depression och posttraumatiskt stressyndrom.

By Sebastien

Hur upptäcker man våld i nära relationer? :: Hur ska man rikta antennerna på routern?
Användbara länkar