Hem > H > Hur Söker Man Mesh-Termer?

Hur söker man MeSH-termer?

Hur hittar jag MeSH-termer? Det finns flera olika sätt att hitta MeSH-termer: När man söker i PubMed letar (mappar) PubMed i MeSH-databasen för att försöka hitta den MeSH-term som täcker mitt sökord. I rutan Search details kan man se hur PubMed sökt och om det finns någon MeSH-term.

Läs mer

Hur använder man MeSH?

När du ska söka vidare efter artiklar i PubMed eller andra databaser så är det den engelska termen du ska använda. Ofta kan det vara praktiskt att öppna en till flik i din webbläsare. Då kan du kopiera de MeSH-termer som du har sökt upp i Svensk MeSH och klistra in dem direkt i sökrutan i databasen. Dessutom, vad menas med ämnesord? Ämnesord kan beskrivas som etiketter eller taggar som appliceras på artiklar i databaser för att spegla innehållet i artiklarna.

Vad är en Söksträng?

Söksträng. Du kan kombinera olika verktyg i en så kallad "söksträng". Detta innebär att du designar din sökning efter ditt sökbehov. En söksträng kan både innehålla sökverktyg som begränsar såväl som utvidgar din sökning. Med hänsyn till detta, hur söker man i scopus? Kedjesökning. Genom att titta i olika publikationers referenslistor kan du få tips på nya källor som du kan använda i ditt arbete. Detta kallas för manuell sökning eller kedjesökning. I citeringsdatabaser som Scopus och Web of Science kan du även se vem som har refererat till källan.

Man kan också fråga vilka sökord?

Ett bra sökord är ett ord (eller flera i en sökfras) som användare kan tänkas skriva in på sökmotorerna, som är relevanta till din produkt/tjänst, har tillräckligt med sökningar för att kunna generera trafik till din hemsida men inte så mycket konkurrens att du inte kan hamna på förstasidan. På motsvarande sätt, var kan du hitta synonymer det vill säga ord med samma eller liknande betydelse till dina sökord? Plocka ut sökord

Eftersom samma begrepp kan uttryckas på olika sätt kan du behöva använda synonymer och alternativa begrepp för de betydelsebärande orden. I vissa databaser (till exempel PubMed och CINAHL) har du hjälp av ämnesordlistor, som gör att du inte själv måste tänka på synonymer och alternativa begrepp.

Folk frågar också vad är en fritextsökning?

En fritextsökning innebär att du söker på den tillgängliga informationen om boken/artikeln i vald databas, till exempel titel, sammanfattning och nyckelord. Därmed, hur söker man forskningsartiklar?

Det finns några olika sätt att söka efter forskningsartiklar. Det vanligaste sättet är att använda en sökmotor, till exempel Google Scholar, PubMed eller Web of Science. Ett annat sätt att hitta forskningsartiklar är att använda en biblioteksdatabas, till exempel EBSCOhost eller ProQuest. Slutligen kan du också söka efter forskningsartiklar med hjälp av deras DOI (Digital Object Identifier).

Dessutom, vad är en systematisk sökning?

En systematisk sökning är en process där man letar efter något på ett metodiskt eller organiserat sätt. Denna typ av sökning används ofta när man försöker hitta ett specifikt föremål eller en grupp av föremål, t.ex. ett förlorat föremål eller en uppsättning skivor. Systematiska sökningar kan också användas för att hitta information, till exempel när man bedriver forskning. När man genomför en systematisk sökning är det viktigt att ha ett tydligt mål i åtanke och att använda ett metodiskt tillvägagångssätt för att maximera chanserna att hitta det man söker.

By Sidon Mehnaj

Vad kostar det att göra en affisch? :: Är faktaböcker trovärdiga?
Användbara länkar