Hem > V > Varför Fortbildning?

Varför fortbildning?

Fortbildning är kritisk för läkarkårens kompetens. I förlängningen avgör det sjukvårdens kvalitet och säkerhet. Läkarnas kompetens har en avgörande betydelse för sjukvårdens kvalitet och säkerhet och fortbildningen är därför en viktig del av utvecklingsarbetet inom vården.

Läs mer

Vad betyder fortbildar?

Samlingsnamn för olika slag av studier och kurser för yrkesutövare och befattningshavare i syfte att ge kunskaper och färdigheter utöver vad en tidigare, grundläggande utbildning givit. När måste man göra fortbildning väktare? KRAV FAP 573-1

Har mer än fyra år men mindre än fem år passerat från det senaste utbildningstillfället ska personen genomgå fortbildning för att på nytt bli behörig att utföra bevakning. Har mer än fem år passerat ska personen gå väktargrundutbildning för att på nytt bli behörig att utföra bevakning.

Med tanke på detta, vad är kompetensutveckling och varför är det så viktigt att det finna planer för kompetensutveckling i företaget?

Kompetensutveckling är nödvändigt för att öka kunskaperna och färdigheterna genom certifierade och konsekventa utbildningar inom yrkesområdet. Genom kompetensutveckling boostar man en medarbetares karriär genom exempelvis resor, forskning, workshop, seminarium samt genom arbetet med drivna och erfarna kursledare. Man kan också fråga får en väktare hålla kvar en? Ett exempel är att en ordningsvakt idag får gripa och hålla fast en person, men bara polisen får köra vederbörande till häktet. Det skulle en vakt kunna göra, enligt säkerhetsbranschen. – Ordningsvakter förordnas av polismyndigheten och har möjlighet att frihetsberöva folk och tillgripa våld om det är nödvändigt.

Kan man bli väktare med ADHD?

Om du har ADHD eller annan neuropsykiatrisk diagnos kan du inte bli polis. Polisarbetet innebär många speciella och oförutsägbara situationer, i många olika miljöer, där det ställs höga krav på vilka beslut som ska fattas och hur man agerar. Får väktare bära pistol? Till skillnad från allmänheten har väktaren förstärkt rättsskydd på sitt bevakningsområde. Dessutom får en väktare bära både handfängsel och batong i arbetet, vid särskilda omständigheter kan de även bära skjutvapen.

Varför är det viktigt med kompetensutveckling?

Kompetensutveckling är naturligtvis lika viktigt för individen. Genom kompetensutveckling stärks individens långsiktiga anställningsbarhet och ger bättre förutsättningar för ett gott arbetsliv. Arbetsgivare och arbetstagare har därmed gemensamt intresse och ansvar för en väl fungerande kompetensutveckling. Man kan också fråga hur jobba med kompetensutveckling?

Det finns några olika sätt att arbeta med kompetensutveckling. Ett sätt är att fundera över vilka färdigheter och kunskaper som behövs för jobbet och sedan identifiera sätt att hjälpa de anställda att utveckla dessa färdigheter och kunskaper. Ett annat sätt är att tänka på de uppgifter som måste utföras och identifiera vilka kompetenser som behövs för att utföra dessa uppgifter. När du har identifierat vilka kompetenser som behövs kan du sedan utarbeta utbildnings- och utvecklingsplaner för att hjälpa de anställda att förvärva dessa kompetenser.

Och därefter, hur arbetar man med kompetensutveckling?

Det finns många sätt att arbeta med kompetensutveckling. Ett vanligt tillvägagångssätt är att bedöma de anställdas nuvarande kompetens och sedan utveckla utbildnings- och utvecklingsaktiviteter för att förbättra kompetensen. Ett annat tillvägagångssätt är att identifiera de kompetenser som behövs för framtida framgång och sedan utforma utbildnings- och utvecklingsaktiviteter för att hjälpa de anställda att förvärva dessa kompetenser.

By Myna Eshmon

Vad får en väktare inte göra? :: Vad betyder ett virus?
Användbara länkar