Hem > V > Vad Får En Väktare Inte Göra?

Vad får en väktare inte göra?

En väktare har till skillnad från en ordningsvakt inte några särskilda befogenheter förutom de befogenheter som alla medborgare har. En väktare har alltså inte rätt att göra några andra saker än vad t. ex. du har.

Läs mer

Har väktare rätt att gripa?

Till skillnad från ordningsvakter får väktare bara ingripa på samma sätt som vem som helst i samhället, så kallat envarsgripande. Det handlar om att gripa den som har begått brott, som kan straffas med fängelse, och påträffas på bar gärning eller flyende fot. Hur mycket får en väktare i lön? Grundlönen efter sex månaders anställning (100%) ligger på 23 781 kronor (ex. ob-tillägg) före skatt. Efter 15 månaders anställning ska anställningen inplaceras i någon av de lönegrupper som finns beroende på var man arbetar med och där spannet ligger mellan 27 720–29 288 kronor.

Folk frågar också vad får man inte jobba med om man har adhd?

I dag finns det vissa yrken som personer med adhd-diagnos inte kan söka sig till, även om de får behandling och störningen hålls under kontroll. Till exempel finns det ingen möjlighet för den som har fått diagnosen att bli lokförare. – En sådan avgränsning kan vara problematisk och till och med diskriminerande. Med hänsyn till detta, får man vara med i militären om man har adhd? Nu ändrar Försvarsmakten regelverket kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Ändringen innebär att en person med lindrig adhd som inte behöver medicinering och som dessutom uppfyller övriga krav för att kunna genomföra grundutbildning med värnplikt, nu har möjlighet att pröva eller mönstra.

Följaktligen, får man jobba som polis om man har adhd?

Personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – som till exempel adhd, Aspergers syndrom och autism – har tidigare inte fått genomgå prövning inför antagning till polisutbildningen. Det kommer nu att ändras och sökande med denna typ av diagnoser ska få individuella bedömningar hos Plikt- och Prövningsverket. Är skyddsvakter beväpnade? En skyddsvakt ska bära klädsel eller tjänstetecken som visar att han eller hon tjänstgör som skyddsvakt samt medföra ett bevis om godkännande. Skyddsvakter inom Försvarsmakten ska i närområdet ha tillgång till eller vara beväpnade med handeldvapen. De kan ibland även vara utrustade med batong eller pepparspray.

Vilka myndigheter får bära vapen?

I grund och botten gäller samma regler för poliser som för andra statstjänstemän. Bara den som behöver ett skjutvapen "i sin tjänst" ska tilldelas ett sådant. Det framgår av förordningen om statliga myndigheters skjutvapen. Polismyndigheten har dessutom utfärdat en egen föreskrift och kompletterat den med allmänna råd. Med tanke på detta, vilka har rätt att bära vapen i sverige?

I Sverige är rätten att bära vapen generellt sett reserverad för militär och brottsbekämpning. Även om det finns vissa undantag för jakt och sportskytte får privatpersoner i allmänhet inte bära skjutvapen. Detta står i kontrast till USA, där det andra tillägget till konstitutionen garanterar amerikanernas rätt att hålla och bära vapen.

Vad menas med kompetens?

Begreppet "kompetens" har många definitioner, men i allmänhet avser det en individs förmåga att utföra en uppgift eller en uppsättning uppgifter. Detta kan omfatta allt från fysiska förmågor och färdigheter till kognitiva förmågor och kunskaper. På arbetsplatsen används kompetens ofta för att hänvisa till en anställds förmåga att utföra sina arbetsuppgifter och ansvarsområden.

By Reichel Vilaro

Vad är en bra FPS? :: Varför fortbildning?
Användbara länkar