Hem > K > Kan Man Lita På Media?

Kan man lita på media?

94 % av Svenska folket anser att journalistik är viktigt för samhället. Samtidigt är det en uppdelning i hur man ser på förtroendet, en majoritet har förtroende för radio, tv och dagstidningar, men däremot kvällstidningar har är det bara var tionde svensk som har förtroende för.

Läs mer

Följaktligen, vad är pressfrihet för något?

Det grundlagsstadgade censurförbudet är en av hörnpelarna i skyddet för svenskarnas tryck- och yttrandefrihet. Men pressfriheten begränsas i en allt högre andel av världens länder. I de flesta länder är press- och yttrandefriheten begränsad. Följaktligen, hur kan man påverka samhällsdebatten? Människor och or- ganisationer tar ställning i olika frågor genom att "gilla", kommentera, skriva upp sig på protest- listor, skriva insändare eller på annat sätt göra sin röst hörd.

Vad är nyhetsvärdering och hur går det till?

Nyhetsvärdering är att utifrån olika kriterier, som identifikation, sensation eller politisk ideologi, bedöma och avgöra vilka nyheter som är så värdefulla att de bör få utrymme och placeras i en nyhetsrapportering av olika slag. Vilka effekter skulle det få på vårt samhälle om vi inte litade på massmedias rapportering eller på de funktioner? Om tilliten till massmedia inte existerar skulle det försvåra vår roll inom politiken, vi tror inte att vi får rätt information inom alla frågor och kan därför inte ta ställning för att vi saknar kunskap eller också kan heller ej delta i samhällsdebatten som vi borde.

Man kan också fråga hur fungerar masskommunikation?

Masskommunikation är ett begrepp som vanligtvis syftar på medier som når ut till massorna som t. ex. radio, tv och dagstidningar. Kännetecknande för denna typ av kommunikation är att den ofta sker i form av envägskommunikation. Vad är en envägskommunikation? Envägskommunikation är en form av kommunikation som är enkelriktad. Exempel på enkelriktad kommunikation är massmedier såsom TV, radio och dagstidningar.

Med tanke på detta, vad är skillnaden mellan personlig kommunikation och masskommunikation?

Kommunikation genom massmedier skiljer sig från personlig kommunikation och det som gör den till en part i en större social kommunikationsprocess är att den är: 1. Enkelriktad: någon feedback eller återföring som direkt påverkar sändaren är omöjlig. 2. Vilka är de fyra viktigaste medierna idag?

De fyra viktigaste medierna idag är:
1. TV
2. Radio
3. Internet
4. Tidningar

Och därefter, vad är ett informationssamhälle?

Termen informationssamhälle kan användas på flera olika sätt, men används vanligtvis för att beskriva ett samhälle där informations- och kommunikationsteknik används i stor utsträckning i en rad sociala och ekonomiska verksamheter. I ett informationssamhälle används informations- och kommunikationsteknik (IKT) för att öka produktiviteten, underlätta beslutsfattandet och stödja sociala och ekonomiska interaktioner. IKT kan användas för att leverera tjänster, utbyta information och stödja en rad andra verksamheter.

By Putscher Benett

Vad är en meme? :: Vilken data säkerhetsåtgärd är den allra viktigaste för att säkra mot förlust av viktiga data?
Användbara länkar