Hem > V > Vilka Fördelar Och Nackdelar Finns Det Med Att Barn Använder Skärmar Teknik Och Digitala Media?

Vilka fördelar och nackdelar finns det med att barn använder skärmar teknik och digitala media?

- Man vet att det är svårare att lära sig saker från sådant som är platt, som till exempel ur en bok, eller från en app. Man lär sig snabbare om man får ta del av det socialt, av en annan person. Barn lär sig genom lek. Det är så det lär sig att sätta ord på saker och känslor och det är så det kommer ihåg saker.

Läs mer

Med detta i åtanke, hur mycket ser era 1 åringar på tv?

Hur mycket tittar era barn på tv/iPad/mobil per dag? Vår som är 1år 7 mån och tittar ca 30 min per dag. För någon mån sendan tittade han betydligt mer, kanske 1,5 h per dag, men vi bestämde oss för att minska det. Därefter, när kan man börja titta på babblarna? För att tydliggöra för vilka Babblarna riktar sig till har Anneli Tisell och hennes kollegor på förlagets hemsida valt att märka filmerna som anpassade för barn från ett år och uppåt.

När börjar barn uppfatta tv?

När jag tittar på data om svenska 3- och 4-åringar svarar till exempel bara 9 procent av föräldrarna att de känner oro för barnens skärmvanor vid 3 års ålder, medan hela 75 procent oroar sig vid 4 års ålder. Följaktligen, hur påverkas hjärnan av skärmen? Mobilskärmens blå ljussken har en särskild förmåga att väcka upp hjärnan. Ljuset liknar blått morgonljus och signalerar till hjärnan att nu ska vi vara pigga och alerta. Därför är det svårare att somna – och vi sover kortare tid – om vi tittar på mobilen strax innan vi ska sova.

Dessutom, vad är dåligt med mycket skärmtid?

Forskning påvisar stigande risk för mental ohälsa

Att spendera för mycket tid framför skärmen kan absolut ha konsekvenser för den mänskliga hälsan. När olika studier har slagits samman, och givit ett stort urval av hela 130.000 individer, har det framkommit att skärmtid kan föranleda en tilltagande risk för depression.
På motsvarande sätt, hur påverkar datorn vår hälsa? Enligt hjärnforskaren Katarina Gospic är regeln enkel: När skärmanvändandet börjar påverka övriga livet på ett ogynnsamt sätt. Till exempel kan det handla om att barnet inte kommer iväg till skolan, struntar i sociala relationer eller börjar isolera sig. Att se över sin egen användning som förälder är också viktigt.

Med hänsyn till detta, Är ljus från datorskärmar skadligt?

Nej, du kommer inte få fyrkantiga ögon om du sitter för länge framför skärmen. Men forskare varnar för det blåa ljuset som kan påskynda blindhet. Kan man få sämre syn av stress?

Stress orsakar inte direkt sämre syn, men kan leda till andra tillstånd som kan påverka synen. Stress kan till exempel orsaka huvudvärk, som i sin tur kan orsaka ögonsmärta och suddig syn. Stress kan också orsaka ångest och depression, vilket kan leda till torra ögon och svårigheter att fokusera. Dessutom kan stress orsaka högt blodtryck, vilket kan skada blodkärlen i ögonen och leda till synproblem.

Vad kan man göra för att förbättra sin syn?

Det finns ett antal saker du kan göra för att förbättra din syn. För det första kan du besöka en ögonläkare för en omfattande synundersökning. Detta kommer att hjälpa till att identifiera eventuella synproblem som du kan ha och göra det möjligt för dig att få rätt behandling. För det andra kan du äta en hälsosam kost och undvika livsmedel som är kända för att skada synen, till exempel sådana som innehåller mycket socker eller fett. För det tredje kan du träna regelbundet för att förbättra blodcirkulationen och minska risken för synproblem. Slutligen kan du skydda dina ögon från solen och andra källor till skadlig strålning.

By Janela Mcalpin

Hur mycket skärmtid 3 år? :: Vad är den genomsnittliga Skärmtiden i Sverige?
Användbara länkar