Hem > V > Vad Är Akademisk Kunskap?

Vad är akademisk kunskap?

Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå, följa kunskapsutvecklingen, och utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper på området."

Läs mer

Man kan också fråga vad är det för skillnad mellan kunskap och kompetens?

Kunskap är teoretisk fakta. Sådant du kan läsa dig till eller lära dig på en kurs. En färdighet är när du kan utföra något praktiskt i en verklig situation. Kompetens är förmågan och viljan att utföra en uppgift genom att tillämpa kunskaper och färdigheter. Dessutom, hur omsätter jag teori kunskaper i praktisk handling? Att teoretiska kunskaper inte upplevs som relevanta om de inte kan kopplas till yrkesutövandet är också något som studenterna själva lyfter fram. Men det behöver inte alltid vara egna erfarenheter. Att lyssna till andras berättelser och erfarenheter räcker ofta för att tydliggöra kopplingen.

Med tanke på detta, vad kan man jobba med som filosof?

Filosofi, från grekiskans philosophia, som kan översättas som kärlek till visdom, är en intellektuell disciplin som kritiskt studerar några av de mest grundläggande frågorna som mänskligheten alltid har funderat över. Filosofi handlar om att ifrågasätta det vi tar för givet och hur vi ser på världen. Vad betyder ordet filosofi? filosofi är den vetenskap som studerar de grundläggande villkoren för tillvaron, vetandet och moralen. Ordet filosofi kommer från grekiskan och betyder 'kärlek till vishet'. Att filosofera handlar om att kritiskt granska och tänka över frågor som inte har några självklara svar.

Man kan också fråga varför ska man läsa filosofi?

Men filosofistudier är både intressanta och användbara. Filosofi handlar bland annat om etik, moral, analys, diskussion och argumentation. Filosofi och samhällsanalysprogrammet ger mig handfasta erfarenheter som är värdefulla på arbetsmarknaden och något som jag kommer ha stor användning av, menar Ida. Man kan också fråga hur lär man sig tyst kunskap och hur visar sig den tysta kunskapen? Detta kan ske via exempelvis möten, dokument etcetera enligt Nonaka & Takeuchi (1995). pröva och praktiskt uppleva saker och sedan när man fått erfarenheter så omvandlas den explicita kunskapen till tyst kunskap, på så sätt skapas ny tyst kunskap enligt Nonaka & Takeuchi (1995).

Därmed, vad är tyst kunskap inom vården?

De har en kunskap som inte värderas, en tyst kunskap utan vilken vårdarbetet inte skulle fungera. Det är inte alltid mer formell utbildning som behövs, resonerar de, utan ett erkännande av den kunskap de faktiskt har. Filosofen Michael Polyani har beskrivit tyst kunskap som "icke-verbal, intuitiv och omedveten". Hur kan du nämna och dela med dig av tyst kunskap till eleven?

Det finns några sätt att nämna och dela tyst kunskap med studenten. Ett sätt är att helt enkelt berätta för studenten om dina egna personliga erfarenheter och vad du har lärt dig av dem. Ett annat sätt är att ställa frågor till studenten om deras egna erfarenheter och vad de har lärt sig av dem. Detta kommer att hjälpa eleven att dela med sig av sina egna dolda kunskaper till dig. Slutligen kan du också uppmuntra studenten att läsa böcker eller artiklar som rör ämnet tyst kunskap. Genom att göra detta kan eleven få en bättre förståelse för begreppet och hur det kan tillämpas i deras eget liv.

Vilken betydelse spelar intresse och undran för människans kunskapsutveckling?

Intresse och förundran spelar en viktig roll i utvecklingen av mänsklig kunskap. De är de motiverande faktorer som får oss att ställa frågor och söka svar. Förundran är det som inspirerar oss att utforska och upptäcka nya saker. Intresset är det som driver oss att lära oss mer om de saker som vi finner fascinerande.
Utan intresse och förundran skulle vi aldrig bry oss om att ställa frågor eller söka svar. Vi skulle vara nöjda med att bara acceptera status quo och aldrig sträva efter att förbättra vår förståelse av världen omkring oss. Det är vår naturliga nyfikenhet som leder oss till nya insikter och kunskaper. Så, kort sagt, intresse och förundran är viktiga för att utveckla den mänskliga kunskapen.

By Savannah Rindels

Vad innebär programmera? :: Hur fungerar plugins?
Användbara länkar