Hem > V > Vad Innebär Det Att Vara En Juridisk Person?

Vad innebär det att vara en juridisk person?

En organisation, som bland annat kan sluta avtal, äga egendom, ha fordringar eller skulder och vara part i domstol. Till exempel ett aktiebolag, ett handelsbolag, en förening, en stiftelse, ett dödsbo, ett konkursbo eller en kommun.

Läs mer

Man kan också fråga vilken är den viktigaste skillnaden mellan ett handelsbolag och ett kommanditbolag?

I ett kommanditbolag riskerar den passive ägaren, kommanditdelägaren, endast sin insats medan den aktive, komplementären, tar all övrig risk. I ett handelsbolag däremot ansvarar bolagsmännen tillsammans solidariskt för bolagets skulder om bolagets tillgångar understiger skulderna. Finns det aktier i ett kommanditbolag? Du kan avveckla din del av verksamheten i ett handels- eller kommanditbolag genom att sälja dina andelar. Det fungerar i princip som att sälja aktier i ett aktiebolag och bolaget finns kvar med samma skulder och tillgångar som tidigare. Ett ägarskifte innehåller flera olika faser.

Med detta i åtanke, måste kommanditbolag lämna årsredovisning?

De flesta kommanditbolag behöver inte skicka in någon årsredovisning till Bolagsverket. Men om ditt kommanditbolag har juridiska personer som delägare eller räknas som ett större företag måste du skicka in årsredovisningen till oss. Med tanke på detta, vad är minutenlån? Ett minutenlån är ett visst låneförfarande som syftar till att kringgå förbudet mot att bolag förvärvas med hjälp av lån från bolaget till förvärvaren.

Vad menas med behörighet och befogenhet?

Behörighet och befogenhet är två juridiska begrepp vilka framförallt blir aktuella när man ska skriva en fullmakt. Enkelt förklarat bestämmer behörigheten och befogenheten vad en person med fullmakt kan göra respektive får göra med stöd av fullmakten. Man kan också fråga hur är aktiebolagets styrelse behörighet och befogenhet utformad? Överskrida befogenhet i aktiebolag eller ekonomisk förening

Har styrelsen tillsatts på bolagsstämma, vars beslut om val av styrelse på något vis är felaktigt och kan klandras, saknar styrelsen inte omedelbart behörighet att företräda bolaget.

Vad är verksamhetsföremål?

Verksamhetsföremålet är en intern skyddsregel, det vill säga precis som bolagsordningen i övrigt binder det bolagsorganen i förhållande till bolaget men inte tredje man, till exempel bolagets avtalsparter. Därefter, vem kan vara komplementär?

En komplementär kan vara en privatperson, ett företag eller ett partnerskap. Komplementären ansvarar för ledningen och kontrollen av partnerskapet och har obegränsat ansvar för partnerskapets skulder och förpliktelser.

Är ett kommanditbolag en juridisk person?

Ett kommanditbolag är inte en juridisk person. Det är i stället en enhet som bildas av två eller flera personer som går samman för att samla sina pengar och resurser för att investera i en affärsverksamhet. Strukturen med kommanditbolag gör det möjligt för delägarna att dela på vinster och förluster i affärsverksamheten, men den begränsar också varje delägares ansvar. Detta innebär att om affärsverksamheten misslyckas är delägarna endast ansvariga för den summa pengar som de har investerat.

By Maryanna

Är mitt företagsnamn ledigt? :: Kan ett kommanditbolag äga ett aktiebolag?
Användbara länkar